Miješanjem žute i crvene dobiva se narančasta, no na 5. Pink dayu u zagrebačkome muzeju Mimara prekrasnu narančastu dale su neočekivane boje: zelena i ružičasta.
- Dođi i probaj neka sasvim nova vina – šapnuo mi je na festivalu ružičastih vina promotor dobre hrane Časlav Matijević i poveo me do Klaudija Ipše, dobro znanog istarskog proizvođača maslinovih ulja koja su zelena. Klaudio je ispod štanda izvukao tamnu bocu i potočio vino jake boje, prepoznatljive za vina od bijeloga grožđa koja nazivaju narančastima. Ona nastaju duljim namakanjem bobica u vlastitom soku što je tehnologija kakva se koristi za proizvodnju crnih vina,
- Bilo je 20 dana na kožicama, pa godinu dana u rabljenim bačvicama. Predstavit ćemo ga na Vinistri u svibnju u Poreču – rekao je Ipša o sivom pinotu iz berbe 2015. Vino je izvrsno. Puno karaktera, snažno i toplo, podsjetilo je na ono što radi veliki Giorgio Clai. A imao je Clai i tu prste.
- Bio nam je prvi vinski mentor – sramežljivo je rekao Ipša.
Istom tehnologijom napravio je malvaziju. To je vino malo zatvorenije. Tek nakon nekoliko minuta u čaši se razvijaju kompleksni mirisi tipični za dugo macerirana bijela vina, ali poprilično su nježni. Ipša će na Vinistri predstaviti i crno vino od merlota koje na Pink day nije donio. Inače, maslinova ulja su zeleni dio Pink daya na kojem su prisutna od drugog izdanja 2014. Ulje Klaudija Ipše bilo je 2005. prvo istarsko uvršteno u prestižni talijanski vodič Flos Olei koji je ove godine Istru drugi put zaredom proglasio najboljom maslinarskom regijom na svijetu.
A što se tiče ružičastih vina, bilo ih je mirnih i pjenušavih od terana, zweigelta, cabernet sauvignona, frankovke, portugisca, plavca, crnog pinota, kadarke, syraha…
Potonju sortu za svoju prvu ružicu iskoristili su u opuzenskoj vinariji Prović, koja je znana po odličnom chardonnayu, a i jedina u butelju puni zlataricu, sortu koja je, uz bratkovinu, roditelj pošipa. Rose Prović nosi ime ilirske kraljice Teute, ima 13 posto alkohola, oko 3,5 grama neprovrelog šećera, a nježnu ružičastu boju moćni syrah dao je već nakon sat i pol maceracije.