Pripremite vino za ocjenjivanje, a pokušajte ga i sami ocijeniti po službenom sustavu i vidite koliko je to zahtjevno. Zato imate ‘Podrumarov dnevnik’. Tako uoči nove sezone uživanja u vinu savjetuje Jovica Nikšić, vinski entuzijast iz Novoselca u Moslavini i autor priručnika za vinare hobiste.
- Evidencija je osnova proizvodnje bilo čega, pa i vina. Ovaj priručnik vas vodi ka samostalnom evidentiranju svih postupaka do gotovog proizvoda, vašeg vina – poprilično se dobro autor “reklamira”, a posebno ističe potrebu da sam proizvođač procijeni kvalitetu svog vina. Zato je dao savjete za samostalno ocjenjivanje vina te edukativni set za vježbanje i provedbu ocjenjivanja. Dodatno je pojasnio i kako organizirati ocjenjivanje.
Kao jedan od organizatora najopsežnijeg hrvatskog ocjenjivanja vina te ocjenjivač na lokalnim natjecanjima u Kontinentalnoj Hrvatskoj i Istri te na međunarodnima kod nas i uu nekoliko srednjeeuropskih zemalja, strašno sam razočaran kvalitetom nekih prispjelih vina. Zato podržavam Nikšićevu ideju da vinar sam procijeni zaslužuje li vino slanje na ocjenjivanje.
Ocjenjivači na lokalnim priredbama uglavnom su enolozi koji u vinu traže grešku. To je očekivano jer njihov je osnovni posao proizvesti, ili druge naučiti da proizvedu ispravno vino. Za razliku od enologa, sommelieri u vinu traže dobre strane, jer moraju “prodati” vino. A sommeliera je na lokalnim ocjenjivanjima malo. Zato vinari hobisti, ili oni koji tek kucaju na tržište, moraju biti kritični prema svom vinu.
Na ocjenjivanju mirnih vina sustavom do 100 bodova, pet otpada na bistroću, a 10 na boju. Mutno vino odmah je hendikepirano, kao i ona čija boja ne pršti sjajem. Za miris se dodjeljuje 30 bodova. Naznaka nečistoće, u koje spada i jak utjecaj drveta, smanjit će i ocjene za okus koji nosi 44 boda. Najvažnija je živost pa umorna vina ne treba ni slati na ocjenjivanje. Preostalih 11 bodova dijeli se za ukupni dojam.
Poruka vinarima je da, prije nego što vina pošalju na ocjenjivanje, pozovu prijatelje na slijepo ocjenjivanje. Dobro je “podvaliti” i tuđe vino, za koje se zna da je dobro. Tako će ocjenjivači amateri imati referentnu točku. I nije strašno ako se vino pokaže lošim. Na velikim svjetskim ocjenjivanjima ima skupih butelja koje ne dobiju ni boda. Odbačene su.