Više od 10 godina trajala je klonska selekcija škrleta, autohtone sorte Moslavine. Između 10.000 trsova izabrano je 80 najboljih. Izbor je potom po procjeni uroda i kvalitete te fenoloških i morfoloških svojstava sužen na 22, pa na 12, koji su prošli najstrože zdravstvene testove na Institutu za vinovu lozu u njemačkom Geisenheimu i australskom laboratoriju za virologiju u Adelaideu te 2008. posađeni u predmatičnom nasadu. Lani su tri upisana u sortnu listu RH kao prvi registrirani klonovi neke sorte vinove loze kod nas. Vina od njih probali smo na radionici Saše Špiranca na Festivalu Vino.com krajem studenog, koja je počela finim i ugodno gorkim suhim škrletom Ilovčak 2016. OPG-a Nataša Đozo. Ima 11,8 posto alkohola i 6,9 grama kiselina po litri koje su mu dale prekrasnu svježinu. Slijedio je sladunjav Škrlet Kezele 2015. Vinar je rekao da takvo vino traže gosti njegova seoskog turizma i da proda sve što proizvede. Tom argumentu teško se suprotstaviti, no takvi škrleti sortu neće unaprijediti. Iz 2015. bio je i Škrlet Trdenić Private Collection. Odležao je 60 dana na finom talogu, što je dobra tehnologija za vina od jačih sorata, no delikatnom i nježnom škrletu nije pristajala. Da ne treba “filozofirati” pokazao je Škrlet 2016. Marka Miklaužića.
Izvrsno izbalansiran, sa šest grama šećera i 6,2 grama kiselina po litri te niskim pH koji sakriva slatkoću, to je putokaz kakve škrlete treba raditi. Slijedili su neobični Škrlet Florijanović 2015. koji ima dva grama šećera, a jako je sladak, te Škrlet Košutić 2015., čiji je dio odležao u drvetu, a potom još neobičniji, ali ukusniji, može se reći eksperimentalni škrleti Unikat i Orange vinarije Voštinić Klasnić iz berbe 2015. Nisu za svakoga, ali uz dobru priču i hranu imat će publiku. A s njom problema ne bi trebao imati Škrlet Mikša 2016. Još jedno razigrano i svježe vino, kakvi bi škrleti trebali biti. Uostalom, svi su se na radionici složili da bi škrlet trebao davati vina kao bijeli pinot, zeleni silvanac ili zeleni veltlinac, a ne pokušavati sličiti chardonnayu ili graševini.