Život je glazba. Ljudi, hrana i vino su instrumenti koji u orkestru moraju svirati isti stil glazbe da bi se veselili. A mi radimo vina koja treba posluživati uz hranu koja vesele ljude. Želimo da se smiju dok ih piju, nadahnuto je na predstavljanju u zagrebačkoj vinoteci Bornstein govorio Tino Colla iz glasovite talijanske vinarije Poderi Colla. – Vinarija je prije više od 300 godina krenula kao mali orkestar kojem smo postupno dodavali pokoji novi instrument, neka nova vina. Uvijek smo nastojali zadržati isti stil, a to smo mogli jer imamo vinograde na ponajboljim položajima u Pijemontu. Zahvaljujući tome, pokušavamo što manje utjecati na grožđe i
vino kako bi zadržali karakter položaja i sorti – rekao je Tino i to zorno pokazao odličnim vinom Pinot Nero Campo Romano Langhe 2013., u kojem su podjednako izraženi karakteri sorte crni pinot te Pijemonta, u kojem je raslo to grožđe podrijetlom iz Burgundije. Crni pinot dominira i u bijelom pjenušcu Pietro Colla Extra Brut. Ime je dobio po Tinovu ocu, rođenom 1894., koji je život posvetio proizvodnji pjenušaca klasičnom šampanjskom metodom druge fermentacije u boci. Kao začin u njemu je 10 posto slavne lokalne crne sorte nebbiolo. Od nje rade i najpoznatija vina Barbaresco s položaja Roncaglie te Barolo iz vinograda Bussia.
Barbaresco 2012. je klasično vino tog svjetski znanog zaštićenog područja. Polako ispunjava usta pa, kao što se niz padine spušta magla (nebbia), po kojoj je nebbiolo i dobio ime, silazi u grlo. I vrlo je mlad. Naprosto ga je šteta piti sad jer su pred njim desetljeća ugodnog putovanja kroz vrijeme. Barolo iz 2012. već je ugodnijeg, zaobljenijeg okusa od Barbaresca, no i pred njim je prekrasna budućnost. Pokazao je to Barolo iz 2010. poslužen iz trolitarske boce. Zbog godina je zreliji, no zbog velike boce, u kojima vina ljepše stare nego u običnim buteljkama, i puno finiji. Prvi je doista ozbiljno vino, a za drugi se doista ne treba plašiti reći da je iz samog svjetskog vrha.