Ima li one rebule? To je bilo najčešće pitanje po povratku iz vinograda u podrum Družinske kmetije Jakončić na Goriškim brdima, regiji čiji je dio u Sloveniji, dio u Italiji, a vinari su, s obje strane granice, Slovenci.
To vino berbe 2015. prekrasno je osvježavalo i krijepilo nakon podulje šetnje vinogradima za toplog ranojesenskog popodneva. Pa čak i kad je Aljoša Jakončič vadio velika vina iz arhive, dio gostiju sanjao je o “kraljici” Goriških brda, sorti kojom se ponose gotovo svi vinari kraja koji je poseban i po tome što su napravili klasifikaciju vinograda 75 godina prije Francuza.
- Još su 1713. naši preci odredili grand cru položaje, a Burgundija, u kojoj se danas zna koliko koji trs vrijedi te koliko kakvog vina može i mora dati pa, shodno tome, i kakva će mu biti cijena, klasifikaciju je prepisala od nas – priča Jakončič ponosan što su svi njegovi vinogradi na grand cru, odnosno najboljim položajima.
- Kod nas su 480 godina vladali Austrijanci i uveli su reda. Da nije bilo svjetskih ratova koji su mijenjali granice u našem kraju, tko zna gdje bismo danas bili – dodao je Aljoša čija vina, kao i ona njegovih susjeda, ne koštaju poput burgundijskih, no kakvoćom nisu daleko. Pokazala je to i Jakončićeva Carolina Noir 2012. od crnog pinota, burgundijske sorte. Grožđe je macerirano dulje od mjesec dana, a vino je dvije godine odležalo u bačvicama od francuskog i slavonskog hrasta. Ima zreli miris, pikantan okus i poprilično dugo traje u ustima.
Carolina je linija vina koja je ime dobila po pretkinji koja je sa suprugom Mihaelom još 1847. osnovala obiteljsku vinariju. U njoj puni, među ostalim vinima, i Rdeču Carolinu, čija se berba 2011. pokazala kao veliko vino prekrasnih začinskih i voćnih mirisa te punog i dugotrajnog okusa. Pohvalio se Aljoša Jakončič i tim vinom iz 2006. Tek nakon poduljeg vjetrenja u čaši iskazalo je svu moć, a potaklo je i pokušaj odgovora na ono pitanje “gdje bismo bili da nije bilo…”.
- Trebaju se skupiti hrvatski i slovenski vinari koji znaju što hoće od zajedničke malvazije pa naše rebule ili vaših graševina i plavca. Kad zajedno predstave svoja najbolja vina svijetu, pokrenut će novo poglavlje vinske povijesti – zaključio je Aljoša Jakončič.