Na kraju vrlo zahtjevne vinogradarske godine smiješi nam se berba na razini prošlogodišnje. Posljednjih dvadesetak dana označile su dvije obilne kiše te periodi ugodnih i ne pretjerano visokih temperatura, što je idealno za završnu fazu zrenja grožđa. I prinosi su poput onih iz 2015. godine, pohvalili su se u vinariji Kozlović iz istarskog Momjana.
O kiši, ali ne tako lijepim riječima, govori i Marijan Knežević, glavni enolog Feravina.
- Pala je prvih dana rujna i poremetila odnose kiselina u grožđu. Puno je jabučne kiseline, pa će godina biti zahtjevna u podrumu. Trebat će provesti malolaktičku fermentaciju da se ta gruba jabučna kiselina ‘prevede’ u nježniju mliječnu na svem crnom grožđu, ali i na dijelu bijeloga. Berbu smo započeli crnom sortom zweigelt, čije je grožđe bilo dobro, a jako sam zadovoljan pinotima – rekao je Knežević, kojem je ovo prva berba u Feričancima. U vinariju je stigao početkom godine, a prije je godinama, također kao glavni enolog, vodio proizvodnju vina Belja iz Kneževih Vinograda. Ovo doba godine ga, dodaje, najviše veseli jer je najsretniji kad u podrumu krene fermentacija.
Zvuk mošta koji vrije te ritam plinova koji nastaju kad se grožđani šećeri pretvaraju u alkohol pa kroz vrenjaču izlaze iz bačve, mnogim zaljubljenicima u vino je najljepša glazba, koja je ovih dana počela svirati i u Dalmaciji.
U Imotskoj krajini grožđe je nakupilo dosta šećera, ali bit će ga upola manje nego prošle godine. Slično je stanje i na Pelješcu, gdje očekuju da će nabrati 30 posto manje nego lani, ali iznimno su zadovoljni kvalitetom plavca malog. Stanovnicima Potomja pomažu i berači iz inozemstva, stari znanci poput Františeka Dytrycha iz Češke. On tamo dolazi u rujnu još od 1987. i svake godine uzme škare pa u vinograd.
U Međimurju su bili posebno zadovoljni muškatom otonel. Uz uobičajeno puno sladora, imao je dosta kiselina, 8 g po litri. Bit će to, kažu u Podrumu Štrigova, odlična sirovina za pjenušavo vino frizzante. I ostale su sorte dale vrlo dobro grožđe.