Štajerska belina, kraljevina, lipovina, crveni veltlinac, zeleni silvanac, neuburger…, neke su od starih srednjoeuropskih bijelih sorti vinove loze kojima su se u prvoj polovici prošlog stoljeća sadili plešivički vinogradi, a danas ih tamošnji vinari uglavnom koriste za osvježavanje ponajboljih pjenušaca. Kao svojevrsni tajni začin stavljaju ih u bijela prirodna pjenušava vina obitelji Tomac (desetak sorata) i Šember (žuti plavec), a Drago Kurtalj upravo je predstavio svoj prvi Rosé, kojim dominira crni pinot, a ostatak je to plešivičko blago.
- Crni pinot smo dulje macerirali, a bijele sorte osigurale su mu svježinu – rekao je Kurtalj o pjenušcu s 12,6 posto alkohola, 7,5 grama kiselina i četiri grama neprovrela šećera po litri.
Proizveden je klasičnom metodom drugog vrenja u boci. Lepršava je i svježa, ali puna okusa i poprilično kompleksna mirisa, što može zahvaliti dvogodišnjem zrenju na kvascima. Bit će izvrstan za pijuckanje tijekom najavljenog babljeg ljeta i kao pratnja jelima od peradi tamnog mesa na svečanijim prigodama u studenom i prosincu.
U Vinskoj kleti na Novoj Vesi, prelijepoj zagrebačkoj “filijali” podruma u središtu sela Plešivica, Kurtalji su Roséom i greblicom dočekali goste kojima su potom predstavili i vina berbe 2015. Sivi pinot je oduševio, a izvrstan im je i mladi rajnski rizling, koji je odlično pristajao uz domaću šunku s hrenom, paštetu te ostale nareske sa sirom i vrhnjem.
Obitelj ima 3,5 hektara vlastitih vinograda, a koristi grožđe i s još 2,5 hektara od kooperanata. U butelje pune i crni pinot kao mirno vino, graševinu i zeleni silvanac. Stari podrum od kamena s boltama je u kući koja je rijedak primjer stambene klasicističke arhitekture izvan gradova.
- Tamo ćete probati još jedan novi pjenušac, bijeli od chardonnaya i crnog pinota iz berbe 2015., koji će najmanje četiri godine sazrijevati na kvascima – najavio je Drago Kurtalj pretpremijeru na tradicionalnom Dragecovu, imendanskom okupljanju 4. studenog na Plešivici.