U četiri turnusa brali smo sauvignon prošle godine, pričaju Slavko Kalazić i enolog Samir Nađ o vinu koje su ciljano radili za pijuckanja tijekom ljetnih večeri. Svaki turnus berbe trebao mu je osigurati drugu osobinu, svježinu, arome, punoću, ali i slatkoću jer su ostavili osam grama neprovrelog šećera. I taj je sauvignon jedan od četiri Kalazićeva asa, četiri vina koja su na Danima vina i turizma osvojila četiri zlata.
Pozlatio se i Chardonnay 2014., sorta s kojom su se također igrali, ali ne toliko tijekom berbe koliko u podrumu. Dio je odležao u drvenim bačvicama, a dio u inoksu. Dala je ta igra dva vina. Onaj miješani iz hrasta i inoksa ima 12,5 posto alkohola te nježan miris vanilije i ukusnog zrelog voća.
Drugi, iz inoksa, koji je u boci na tržištu je polusuho, lagano, vitko i vrlo svježe s 10,5 posto alkohola.
- Mnogi su imali problem 2014. godine. Chardonnay im je napala pepelnica što se očituje i u vinu po mirisu vlažne kukuruzovine. Mi smo imali sreće. Grožđe je bilo iznimno zdravo pa smo mogli raditi s njime što smo poželjeli – ispričao je Samir Nađ.
Ti laganiji chardonnayi otkrivaju i novi stil Vinarije Kalazić koja je godinama bila poznata po snažnim vinima s puno ekstrakta i alkohola. Na etiketama novih vina je cvijet koji upućuje na to da vina odgovaraju toplijim mjesecima, proljeću i ljetu. No u prodaji je još i moćan Chardonnay 2010. Etiketa se prepoznaje po jelenu, a vino je dvije godine odležalo u drvenim bačvama od 500 litara, potom i gotovo tri u boci.
Nove etikete kao da upućuju i na hranu uz koju vina treba piti. Ovaj chardonnay s 15,5 posto alkohola doista je dovoljno snažan i pun za lakša jela od tamnog mesa. Možda ne od starog jelena, ali od teleta svakako da.
U novoj vinariji, koja će biti dovršena do ovogodišnje berbe, Kalazić je iz berbe 2010. ponudio i snažno bijelo vino Batina
Cuvee Blanc. Riječ je o mješavini sivog pinota, koji je godinu dana maceriran u bačvi, te chardonnaya i sauvignona, o svojevrsnom “zimskom” vinu koje će se, osim uz ozbiljna mesna jela, lijepo pijuckati iz velike čaše sjedeći u fotelji i gledajući kroz prozor kako vani pada snijeg. Vrlo fina zimska vina su i Pinot crni sa slikom divlje patke te Cabernet sauvignon koji krasi divlja svinja. Oba su iz berbe 2009. Ako ih još ima u vinotekama, treba ih svakako kupiti. Taman će se u dobrom podrumu smiriti dok temperature ne padnu toliko da i jela od patke i svinje počnu pasati.