Teško je reći da je neko vino najbolje u berbi, sorti i regiji ili državi, ako se nisu svi konkurenti kušali isti dan u istim uvjetima. Dojam o vinu, naime, ovisi o raspoloženju kušača, dobu godine, dijelu dana, pa i društvu.
Prošla je godina bila jako dobra za sauvignone kod nas, a između stotinjak hrvatskih i uvoznih mladih vina od te sorte koja sam protekla tri-četiri mjeseca kušao, Sauvignon 2015. plešivičke obitelji Tomac je pri samom vrhu.
Do svibnja je zrio na finom talogu u velikoj bačvi. Prepoznatljivo sauvignonski miriše, ali aroma nije napadna i naporna nego nježna i s mjerom, a mineralan okus mu dugo traje u ustima.
Ima jednu manu. Proizvedeno ga je samo 2000 litara, pa se treba dobro potruditi da ga se kuša.
- Radimo tri pjenušca, tri mirna bijela vina, dvije amfore, crni pinot… Sa sedam hektara vinograda i prinosom od kilograma po trsu ne možemo imati ni veliku količinu vina – rekli su Tomci.
S pjenušcima je, naravno, počelo ovotjedno predstavljanje nove berbe. Puno puta hvaljeni Rosé brut bio je vino dobrodošlice, a službeno kušanje je otvorio Diplomat iz 2013. Bazno vino od chardonnaya (90 posto) i žutog plaveca fermentiralo je na vlastitim kvascima pa do travnja sazrijevalo u velikoj bačvi. Druga fermentacija u boci trajala je dvije godine i prije otprilike mjesec dana je pripremljen za tržište.
- Dio i dalje fermentira u boci na kvascima jer ga degoržiramo prema potrebi. Naša ideja je raditi pjenušce poput šampanjere Jacques Selosse. Bitnije nam je da se u njima preslika terroir, nego da se osjeti odležanost – objasnio je Tomislav Tomac.
Terroir je izražen i u divnom Rajnskom rizlingu 2015. pred kojim su godine lijepog sazrijevanja. Ni njega nema puno jer je dio grožđa završio u amfori. Sad je već u bačvi, a u bocu će…
Kad Tomci odluče. To je vino s kojim se ne smije žuriti. Proizvodnja traje dugo, pa mu je dug i vijek. Sad se fino pije Rizling Amfora 2011., a i obična Amfora, od chardonnaya i starih plešivičkih sorata iz 2008., ne posustaje.