Nećemo Wagnera, hoćemo Mozarta. Želimo raditi lagana svježa vina, tako smo razmišljali prije pet-šest godina, kad smo ozbiljno ušli u vinski svijet, govori nam Kristina Pinkert, nova vinska zvijezda iz Suze u Baranji.
- U vinski svijet sam ušla prije pet-šest godina i osjećala sam se poput Alice u zemlji čuda. Sad imam deset puta više vina, deset puta više posla i deset puta više veselja – kaže nam Kristina u čijim se očima vidi radost kad govori o vinu.
- Imamo 15 hektara vinograda, od toga je osam hektara mladih nasada na najboljem položaju, na vrhu Banskog brda na oko 200 metara nadmorske visine. Od bijelih sorata radimo, naravno, graševinu te chardonnay i sauvignon, a od crnih cabernet sauvignon, frankovku i Cuvee, mješavinu crnih sorata koja nam je posebno draga jer smatramo da se upravo u njemu može prepoznati duša vinara i njegova vinograda te sav uloženi trud. Od frankovke radimo i Rose – nabraja ponudu obiteljskog podruma. Prve trsove vinove loze obitelj je posadila oko 1900. godine. Tada su sagradili i mali vinski podrum. Danas su, kako kaže Kristina, na granici male i velike vinarije, a to znači da mora biti i knjigovođa, enolog, trgovac…
Po veselju s kojim govori o vinima ne čini se da joj je to teško. Raduje se i planu za sadnju još dva hektara cabernet sauvignona i pola hektara cabernet franca. Prirodno se križajući s bijelim sauvignonom ta sorta velikog potencijala dala je puno slavniji cabernet sauvignon. Sama je rijetko u glavnim ulogama, ali gotovo je neizostavna u najboljim bordoškim vinima. Zato je mnogi nazivaju i, filmskim jezikom rečeno, najboljim sporednim glumcem. Daje vina ne jako tamne boje, bogatih aroma te vrlo dobro usklađenih slatkih, kiselkastih i gorkastih okusa, pa će biti zanimljivo vidjeti i kakvo će dati u Baranji, poznatoj po mekanim i harmoničnim crnjacima. Posebno kad se pročita “pinkertovski” recept za proizvodnju vina naveden na kontraetiketi njihovih butelja: 5 grama radosti, 3,5 miligrama snova, 4 miligrama zaigranosti, po prstohvat znanja, iskustva i tradicije te puno baranjskog Sunca i ljubavi. S takvim sastojcima svako vino mora biti dobro.