Čim su se upoznali 1972., baron Philippe de Rothschild, vlasnik slavnog bordoškog Châteaua Mouton Rothschild, predložio je ocu američkog vinarstva Robertu Mondaviju da osnuju zajedničku vinariju. Šest godina poslije, baron je pozvao Mondavija u svoj dvorac na večeru. Otvarali su vina iz njegove arhive, neka stara i 100 godina, uživali, pričali o svemu osim o poslu kojeg su se samo dotakli prije rastanka.
- Dođite u moju sobu u 9 ujutro – rekao je baron Mondaviju. I on je došao. U toj su sobi razgovarali sat vremena i potpisali sporazum da će u kalifornijskoj dolini Napa raditi vino s dušom Bordeauxa.
Soba, ali ovaj put u Kaliforniji, bila je važna i za prvu berbu. Zajedno su je vodili 60-godišnji enolog Mouton Rothschilda Lucien Sionneau i 25-godišnji sin Roberta Mondavija Tim koji je netom završio enologiju na kalifornijskom sveučilištu Davis. Nakon što su pobrali grožđe i vino odnjegovali do punjenja u bocu, gazda Phillipe i tata Robert zatvorili su ih u tu sobu s uzorcima iz različitih bačvica i rekli: – Izmiješajte nam Opus One!
Nije zabilježeno koliko je miješanje trajalo, no zlobnici pamte kako su Lucien i Tim izašli držeći se ruku pod ruku i uzviknuli.
- Evo vam Opus One 1979.!
Vino su radili u vinariji Roberta Mondavija do 1991. kad je završena nova pokraj Oakvillea. U njoj od grožđa s 300.000 trsova posađenih na 64 hektara rade oko 300.000 boca na godinu.
Sedam berbi predstavili su nam nedavno malološinjskom Boutique hotelu Alhambra.
Parne godine 2006., 2008., 2012. i 2010. pokazale su se boljima od 2005., 2009. i 2011. Koliko se berbe mogu razlikovati pokazala je i usporedba 2005. i 2006. Prva je, kao klasično bordoško vino, na večeri odlično pristajala goveđem steaku s kostima, a druga janjećem kotletu. Ta 2006. bila je u Kaliforniji najhladnija od osnivanja Opusa One pa su dobili i vino sasvim drukčijeg karaktera. Doista je odlična bila 2008., a čini se da će 2012. za nekoliko godina nadmašiti sve koje su se te večeri pokazale boljom od nje.