Dar dobrom prijatelju, godinama je pisalo na crvenoj etiketi bermeta samoborske obitelji Filipec. Te poruke nema na novoj etiketi i boci koje su predstavljene krajem travnja, ali u ovom finom aromatiziranu vinu i dalje je najljepše uživati u biranom društvu.
- U novom ruhu je proizvod stare recepture. U baznom vinu je najviše frankovke i portugisca, a ima i nekoliko starih lokalnih crvenih sorata. Glavni dodatak je pelin, a ima i rogača, suhih smokava te drugog mediteranskog voća. Posebno se priprema i šećer koji se dodaje bermetu, no taj je dio tajna – opisao je Antun Filipec piće koje se nekoliko stoljeća u samoborskim ljekarnama prodavalo kao lijek za želučane tegobe.
Smatrali su ga lijekom baš zbog pelina po kojem je dobio i ime. Bermet je iskrivljena njemačka riječ wermut, što znači pelin. Nova, široka boca koja je zamijenila klasićčnu bordošku nalikuje malo onima koje su prije stoljeća ili dva koristili u ljekarnama.
– Nije to bila ideja. Htio sam da moj bermet postane prepoznatljiv i da se odmah uoči među običnim vinima u uobičajenim vinskim bocama – rekao je Filipec koji je promijenio i način pisanja obiteljskog imena na etiketi pa sad piše Philipecz.
- Radio sam diplomski na Agronomskom fakultetu o bermetu i puno istraživao stare spise. Tako sam naišao i na popis kožara s početka 19. stoljeća, a moja obitelj se do 2. svjetskog rata bavila kožarstvom, i tamo je pisalo Philipetz. Dopalo mi se to, dijelom i zato što su Ilirci pisali na sličan način. Njihov list se zvao Danicza Horvatzka, Slavonzka y Dalmatinzka – priča Antun čija obitelj već sedmu generaciju radi bermet. Dugo samo za sebe, a već 70 godina i za prodaju. Ta obljetnica kao da je proslavljena proljetnim “minglanjem” u dvorištu njihove samoborske kuće. Minglati znači družiti se, čavrljati, ići od osobe do osobe na nekoj zabavi ili okupljanju i upravo je u takvom ugođaju proteklo i predstavljanje nove boce i etikete bermeta. Većini se novo ruho dopalo, a svi su rekli kako je još važnije da je bermet ostao dobar po starom.