Nema besplatnog kušanja. Vino treba zaraditi. Ne baš tim riječima, ali tako je počelo već tradicionalno proljetno predstavljanje u vinariji Kozlović u Momjanu.
- Trebamo četiri dobrovoljca da ručnom pumpom pretoče vino iz bačve u bačvu – najavili su Antonella i Gianfranco Kozlović uz čašicu prekrasnog rosea Violetta 2015. od merlota (80 posto) i terana. Tim osvježavajućim i zabavnim vinom “za uživanje, a ne razmišljanje” četiri su gosta, dvojica iz BiH, Slovenac i Hrvat, skupljali snagu za pokretanje pumpe. Za pretakanje im je trebalo između dvije i četiri minute, a već nakon prvog se vidjelo da u bačvici ipak nije vino nego voda. Za svaki slučaj. Na kraju, Bosanci su se pokazali spretnijima od “kolega” iz vinski poznatijih zemalja. Potom su si natjecatelji i navijači napravili uspomenu. Iz bačvice crnog vina Santa Lucia berbe 2011., mješavine merlota, cabernet sauvignona i terana, svatko je napunio magnum bocu (1,5 litara), začepio je starinskom, pneumatskom čepilicom, grlić boce zalio voskom, zalijepio etiketu i napisao si posvetu na bocu koju treba čuvati u nekom podrumu najmanje godinu, dvije prije otvaranja. Nakon igara žeđi uslijedila je okrijepa istarskim pršutom i kušanje. Zvijezde su bile malvazije Santa Lucia, berbe 2013. i 2015. iz najboljeg Kozlovićeva vinograda. Ručno brano grožđe nekoliko je dana namakano u moštu te poslije prešanja i fermentacije stavljeno na odležavanje u velike drvene bačve. Berba 2015. još je u njima, a 2013. je nakon godine dana prebačena na smirivanje u posudu od inoksa pa još godinu dana odležavala u boci.
- Svake je godine drukčija. Jedne traži više maceracije i kraći boravak u drvetu, druge obrnuto. Berbu 2013. napravio sam svježijom i mislim da nisam pogriješio – rekao je Gianfranco o perjanici svojeg podruma, zaobljenom i toplom vinu za uživanje uz najbolja jela od bijele ribe. Berba 2015. daleko je od gotova vina, no s iznimnim potencijalom i gotovo je sigurno da će biti među najboljim Santa Lucijama. Od bijelih vina kušalo se i Valle 2015., malvaziju iz vinograda podno vinarije s malo sauvignona i suhi te poluslatki Muškat momjanski 2015., a od crnih teran 2015., Santa Luciju Noir 2012. i Mediteran, slatko vino od terana aromatizirano medom od bagrema, ukusan eksperiment koji se dobro prodaje pa će proizvodnju i nastaviti.