Pamtit ćemo po dobrom 2015. Vina imaju izražene mirise iza kojih stoje čvrsta tijela, rekao je Velimir Korak nudeći mlade sauvignon i rajnski rizling.
Jak miris, ugodne gorkoća i slanoća odlikuju puni i svježi sauvignon odnjegovan u velikoj drvenoj bačvi. Odličan je i mladi rizling, još jedno tipično Korakovo vino u kojem ima svega, a ništa nije prenaglašeno i naporno. I on zrije u drvenoj bačvi, a fermentirao je na autohtonim kvascima koji kao da su sami znali u kojem trenutku trebaju stati. Oba će vina uskoro na tržište. Dio sauvignona, rizlinga i chardonnaya još je na kožicama u starim drvenim bačvicama.
- Fermentacija je čudo Božje. Uživam gledati kako se vina mijenjaju. Ova nije dirigirana, sve je prepušteno prirodi. Ne dopunjavamo bačve kad se razina vina smanji, samo ih povremeno okrenemo. Zasad rizling ostavlja najbolji dojam, a vjerojatno ćemo napraviti mješavinu sva tri – priča Korak koji lijepo iskustvo s maceriracijom ima i sa sivim pinotom 2011. Tri tjedna je bio na kožicama u 500-litarskim bačvama, u kojima je potom godinu dana ležao na kvascima. Nakon što je skinut s taloga, još se godinu smirivao u bačvi.
– I u boci je godinu i pol čekao dok mi se nije dopao – rekao je Korak o bijelom vinu tamne boje.
Novost u podrumu ispod prekrasnog imanja na plešivičkom brežuljku su pjenušci. Iz berbe 2013. Korak je napravio bijeli od chardonnaya i crnog pinota, a godinu potom chardonnayu je pridodao rajnski rizling. Rosé 2014. je, pak, od crnog pinota i malo syraha. I 2013. je još na kvascima. Druga fermentacija u boci traje pod krunskim čepom, krajem ove godine će pod pluteni, šampanjski i na tržište će kao ozbiljna, tri godine odležana vina. Korak još nije odlučio hoće li prvu generaciju nuditi samo u vinariji ili će dio prepustiti restoranima i vinotekama. Uživali smo i u syrahu iz 2013., a posebno u divnim, mlađahnim “starcima”, chardonnayu iz 2008. i sauvignonu iz 2006. I ovaj put nije bilo lako napustiti Plešivicu.