Probaj ovo…, prišapnuo je Ivica Perak na Trgu graševine u Kutjevu prošlog tjedna tijekom proslave Vincekova. U čaši je bilo mlado, još pomalo mutno bijelo vino prekrasnog i prepoznatljivog sauvignonskog mirisa po bagremu te livadi, neki bi se i našalili, pokošenoj u lipnju. Ima 13,2 posto alkohola, a nakon berbe u moštu je bilo dojmljivih 7,1 gram ukupnih kiselina po litri. I ta se svježina prekrasno osjeća u vinu koje će malo tko probati.
- Jesenas sam prvi put brao sauvignon iz mladog vinograda. Neću ga ni puniti u boce, ali jako sam zadovoljan rezultatom – ponosan je bio Perak na vino koje će tek od sljedeće berbe postati punopravni član njegove obitelji.
U bocu neće ni izborna berba graševine 2013., slatko vino jake, jantarne boje i finog mirisa po suhim smokvama i rogaču te nenapadnog, nježnog okusa vrlo rijetkog u predikatnim vinima koja zbog gustoće i medne slatkoće znaju biti teška za piti.
E ovo nije… Bila je to svojevrsna proba za ledenu berbu koju je Perak imao početkom siječnja.
– Nabrali smo dovoljno za 700 litara ledenog vina. Fermentacija je krenula sama, što znači da vino ima potencijala – priča Perak.
S ledenim berbama ima veliko iskustvo jer je donedavno bio glavni enolog podruma Kutjevo u svijetu poznatog baš po tim vinima od smrznutog grožđa.
- A graševina redovite berbe 2015. spremna je za tržište. Na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo prošla je kao vrhunska – rekao je za vino s 13,2 posto alkohola, 5,6 grama kiselina po litri i mirisom zelene jabuke, tipičnim za kutjevačke graševine.
Prvu berbu kao privatnik imao je 2012. Dvije godine potom Graševina Mitrovac iz te godine osvojila je više od 90 bodova na listi do 100 u prvoj sezoni ocjenjivanja za Vinske zvijezde.
Danas obrađuje 11,5 hektara, s kojih stiže taman toliko vina da ispuni podrum čiji je kapacitet 80.000 litara. To znači da mora prodati sve što proizvede i proda, a to i uspijeva. Zbog brze potrošnje butelje zatvara navojnim čepom koji jamči da će vino tri godine biti iste kvalitete kao u trenutku punjenja u bocu.
Dosad je sve crne sorte miješao u jedno vino, a sad zweigelt planira raditi kao ružičasto jer, kaže, rodi puno bez obzira na to koliko ga pokušavao reducirati u rezidbi. Cabernet sauvignon, merlot i syrah i dalje će u Cuvée crni.