Sad je vrijeme za uživanje u najboljim plavcima, čvrstim, pa i robusnim vinima juga koja pristaju uz najbolja jela od crvenog mesa. Zimsko je to vino, visokih alkohola i grije, a ne gasi žeđ. I tanično je, skuplja usta dok ne sazrije, za što treba tri godine.
- Plavci s Dingača i Postupa, ali i oni odležani s polja, vina su za Božić i najveće obiteljske blagdane, ali pije se plavac i mlad. Ma najbolji je do tri mjeseca ili nakon tri godine – često se čuje na Pelješcu uz čašu vina.
No rijetko tko je dosad imao priliku piti te mlade plavce, a od ljeta će se, čini se, i to izmijeniti. Dubrovačko-neretvanska županija potpisala je sporazum “Kreiranje nove marke vina na bazi grožđa plavca malog” sa sedam peljeških poljoprivrednih zadruga: Stoviš, Putnikovići, Pelješki vrhovi Janjina, Kuna Pelješka, Postup Donja Banda, Dingač Potomje i Potomje Vina Radović. Zadruge su se obvezale proizvesti najmanje 5000 litara vina koje će pustiti na tržište pod zaštićenom županijskom oznakom. Dobar mladi plavac je kategorija koja nedostaje jer na Pelješac najviše ljudi dolazi ljeti kad je zrele plavce teško piti.
Zajedničku oznaku na vinima, koja jamči kvalitetu, kod nas su uveli Istrijani, prvo za malvazije, a potom i za teran. Dosjetljivo su je nazvali IQ (Istrian Quality).
Učiti treba i od brenda Gallo Nero (crni pijetao) na bocama toskanskih vina Chianti Classico. Okrugla naljepnica s crvenim rubom oko pijetla jamči da je u vinu 80 posto autohtone sorte sangiovese i da vino ima najmanje 12 posto alkohola. Zlatni rub označava vino Chianti Classico Riserva koje zrije najmanje 24 mjeseca, od čega tri mjeseca u boci, i mora imati najmanje 12,5 posto alkohola. Imaju i Chianti Classico Gran Selezione koji zrije 30 mjeseci. Crni pijetao nije priča s kojom će se mjeriti mladi plavci, no putokaz je za dingače. Previše je različitih stilova vina pod tim imenom pa kupac ne zna što će u kojoj boci dobiti. Sljedeći korak treba biti slično brendiranje vina s našeg u svijetu najpoznatijeg položaja.