Uvijek se nadam da se neće prodati pa da ćemo ga morati sami popiti, ali prodaje se. Tako je Boris Borče Nečev, enolog makedonske vinarije Bovin, predstavio vino My Way od na trsovima prosušenih grozdova vranca s položaja Dissan na 700 metara nadmorske visine. Zahvaljujući velikim razlikama u temperaturi tijekom dana i noći, grožđe može nakupiti puno sladora i zadržati visoke kiseline pa su vina gusta, s puno alkohola, ali ne i ljepljiva okusa kakav je čest kad u vinu ostane više neprovrelog šećera.
May Way iz berbe 2011. ima ga 17,5 grama po litri, uz 15,81 posto alkohola i odličnih 6,7 grama kiselina po litri. Ovo veliko vino odlično je pristajalo uz crnu halvu prelivenu sirupom od nara, a butelja stoji 150 eura. I prodaje se, kako se “požalio” Borče.
Tijekom posjeta vinariji u Negotinu kušali smo i Eru 2012., vino koje još nije u boci. Sorta je također vranac, iz vinograda na 400 metara nadmorske visine, a Nečev ga opisuje kao najbolje vino koje je ikad napravio. Ima15,7 posto alkohola, senzacionalne kiseline (7,4 grama po litri) i 5,4 grama neprovrela šećera po litri. Gotovo dvije godine odležalo je u bačvicama od makedonskog hrasta, puno je i jako, ali pitko i pikantno, za najbolju mesnu hranu. Cijena bi trebala biti oko 200 eura za butelju u podrumu. Je li to puno ili ne, bespredmetno je razmišljati, sve dok ima ljudi koji to žele platiti. Ako ih neće biti, i cijena će pasti. Za usporedbu, mi imamo jedno vino koje cijenama može parirati ovim izvrsnim Makedoncima, a to je Aleph, mješavina cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota Alena Bibicha iz Plastova kraj Skradina.
Bovin ima i dobra vina “normalnih” cijena. Takvo je Alexandar 2013., odlična mješavina vranca, cabernet sauvignona i merlota, za 7,50 eura. Desetak eura stoji izvrsni vranac Dissan Barrique 2011. iz 50 godina starih vinograda, a razumna je i cijena od 150 kuna za vranac kasnije berbe Imperator 2012. Podrobnije informacije o Bovinovim vinima mogu se naći na njihovoj hrvatskoj internetskoj adresi bovin.hr.