Ako bira između zelenog silvanca, chardonnaya i dvije frankovke, svaki bi sommelier, prije nego što kuša vina, pečenoj patki s mlincima pridružio sočniju i puniju frankovku kakva je ona vrhunska iz berbe 2012. vinarije Orahovica. No nakon kušanja sva četiri orahovačka vina poslužena početkom tjedna na predstavljanju jesenskog enogastro menija u zagrebačkom restoranu tvrtke Dobra vina, lako bi se mogao i predomisliti te odabrati Chardonnay 2013. koji je odležao u drvenim bačvicama.
- Zatekla sam ga u bačvicama kad sam došla raditi u vinariju. Radnici su mi rekli da nisu znali što bi s tih 5000 litara pa su ih stavili u rabljene barrique. Kako nikad ne odustajem, nisam htjela ni to vino prepustiti sudbini i pozabavila sam se s njim. I lijepo je vidjeti da čak i vino vrati ljubav koju mu pružiš – ispričala je Ivana Nemet, enologinja strogog izgleda, ali meke duše, a to se posebno osjeti kad priča o vinu, koja je u Orahovicu došla iz Feravina u nedalekim Feričancima.
Chardonnay ima izraženiji miris i okus vanilije, a to je izvukao iz drvenih bačvica, i malo neprovrelog šećera koji se izvrsno složio s izraženijim kiselinama pa je vino vrlo harmonično i primjereno jačoj hrani.
U Orahovici je Ivana zatekla i tradiciju proizvodnje zelenog silvanca, po kojoj je ta vinarija najpoznatija, iako posljednjih godina vina od te sorte nisu baš očaravala. Berba 2013. je, međutim, sasvim nešto drugo. Na ovogodišnjem ocjenjivanju za Vinske zvijezde proljetos su joj za dlaku izmakle četiri zvjezdice, a to znači najmanje 90 bodova na listi do 100. Vino je i danas, dvije godine nakon berbe, svježe i lepršavo s prekrasnim voćnim i cvjetnim aromama. Posluženo je kao aperitiv, no mnogi su mu se veselo vratili nakon jela.
A zvijezde dana trebale su biti frankovke. Kvalitetna iz berbe 2013. složila se s prvim glavnim jelom, buncekom i krvavicama s restanim krumpirom te kiselim kupusom, a druga, godinu dana starija, s patkom. I bile bi, da nije bilo silvanca i chardonnaya.