Šampanjskog je tipa. Osjeća se prepečenac, kao u najboljim pjenušavim vinima svijeta. Pošip mu daje tu punoću. Tako je prvi korčulanski pjenušac Tris opisao Igor Radovanović iz Smokvice na Korčuli. Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo napravilo je pjenušavo vino od tri korčulanske sorte. Osim slavnog pošipa, tu su i rukatac, koji drugdje zovu maraština, te cetinka, stara dalmatinska sorta koje najviše, iako je i to malo, ima baš na Korčuli.
- Napunili smo 2000 boca iz berbe 2014. Vino je devet mjeseci odnjegovano na finom talogu i 1500 butelja smo pustili na tržište. Preostale će biti na talogu tri godine, da vidimo kakav će biti kao zreli pjenušac. U svakom slučaju, nastavit ćemo s proizvodnjom pjenušavog vina koje se zasad prodaje na Korčuli, a Zagrepčanima ćemo ga ponovno predstaviti na Festivalu Vino.com 27. i 28. studenoga u Esplanadi – rekao je Igor Radovanović.
Prvi put su ga Zagrepčani mogli kušati prošli tjedan u Galeriji Klovićevi dvori na predstavljanju 3. hrvatskog festivala hrane i vina koji će biti od 13. do 15. studenoga u zagrebačkoj dvorani Arena.
- Upravo su autohtone sorte pošip, rukatac, grk i plavac mali ključ opstanka ovih područja – istaknuo je Ivo Klaić, pročelnik za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije, a direktorica festivala Đurđa Protić naglasila je da je enološko bogatstvo Korčule i Pelješca najvažnije za identitet i razvoj tamošnjeg turizma.
I dok pošipa, rukaca i plavca ima na većini južnodalmatinskih otoka, grk je specifikum Korčule. Uzgaja se na pješčanim terenima Lumbarde, a Frane Milina Bire posadio ga je i na terasama južnih padina otoka. To se vino, po položaju, zove Defora, a postalo je legendarno i prije nego što je napunjeno u bocu. Prije godinu i pol kušali smo ga u hotelu Esplanade iz demižona na predstavljanju mladih vina berbe 2013. i oduševilo je. Odnjegovano je na kvascima, što vinu daje posebnu svježinu i dugovječnost,