Pjenušac je za uživanje u toplim ljetnim danima. Bijela vina su lagana svježa i elegantna. Rose je korpulentan i elegantan, a crna su od prve berbe 2012. pripremana za odležavanje pa sad na tržište izlazi berbe 2013. koja je bolja od 2012. Iznimka je vino San Stefano, mješavina cabernet sauvignona i merlota, koje u prošlogodišnjoj teškoj berbi nije imalo potencijal za odležavanje pa smo ga pustili kao mlado, elegantno vino, ukratko je enolog dr. Mario Staver, profesor riječkog Veleučilišta, opisao vina Zigante. Staver je savjetnik Giancarlu Ziganteu, istarskom kralju tartufa koji vrlo ambiciozno ulazi u vinski sviet. Ima šest hektara svojih vinograda, a još nešto grožđa otkupljuje. U prvoj berbi napunio je 2600 butelja, a iz ovogodišnje, četvrte, imat će 50.000. I ne fascinira samo rastom proizvodnje nego i kvalitetom nekih vina.
Ponajprije se to odnosi na Terano S. Stefano Gran Riserva. Puno vino finih kiselina ime je dobilo po mjestu u kojem je vinograd.
- Ne bojim se zabrane prodaje zbog slovenske zaštite imena teran. Ja sam ga nazvao terano – kaže Giancarlo Zigante.
Dopalo se i vino Frasco, što je ime vinograda, a riječ je o mješavini chardonnaya, bijelog pinota i sauvignona. Poseban je i Rosé Castagna od terana te za Istru neobičnih sorata vranca i plavine, koju još zovu i brajdica.
- Imamo jedan stari vinograd i u njemu su te sorte – rekao je Zigante, a nadovezao se Staver:
- Brajdica i vranac, što s njima? U rosé, rekli smo – dodaje enolog.
Giancarlo Zigante većinu vina prodaje u svom restoranu te trgovini tartufima, a dobra priredba za prodaju vina su i Dani Zigante tartufa u Livadama koji počinju u nedjelju 20. rujna, a trajat će šest sljedećih vikenda, zaključno s 1. studenoga. Bit će tamo i drugih vinara iz Hrvatske te susjednih zemalja, a birat će se i najljepši i najveći bijeli tartuf koji će poslije prodati na dražbi. Chef resorana Zigante Damir Modrušan imat će kuharski show s tartufima, a posjetitelji će i sami moći tražiti tartufe u društvu licenciranog tartufara.