Kao da je čekao punoljetnost ili barem kasnu adolescenciju, varaždinskom Špancirfestu je trebalo punih 17 godina da u program ozbiljnije uvrsti i vino. Jučer je u dvorištu barokne palače Sermage otvoren Vinski grad u kojem će do 30 kolovoza vina predstavljati vinarije iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije te Španjolske. Svaki dan će se vrtjeti drukčija vinska priča s 12 vina po izboru drugog selektora.
Počelo je pjenušcima, a danas je vrijeme za sauvignone, muškate i tramince, aromatična vina Bregovite Hrvatske. Osim prepoznavanja mirisa u vinima ovih prekrasnih sorti, gosti će saznati i s čime ih kombinirati na tanjuru.
Nedjelju će obilježiti graševine koje su, što će mnoge iznenaditi, savršeno društvo mediteranskoj hrani, a ponedjeljak istarska malvazija, drugi bijeli vinski ponos Hrvatske. Uz mlade i osvježavajuće, bit će tu i macerirane malvazije, odležane te njegovane na kvascima i one iz amfore.
Utorak je dan za crnu Dalmaciju i kušat će se vina od slavnih sorti plavac i babić, koje su po genetici rođaci, a daju prilično različita vina, ali i manje poznati fini crnjaci od plavine ili lasine.
Srijeda je namijenjena domaćoj kapljici. Vina sa zagorskih brega pokazat će svo bogatstvo vinograda, odnosno raznolikost sorata, bijelih i crnih, te veliko znanje vinara sposobnih proizvesti najrazličitije i najzahtjevnije stilove, od pjenušaca do slatkiša.
Slavonija, poznata po bijelim vinima, u četvrtak će se predstaviti svojim crnim adutima od francuskih sorata cabernet sauvignon i merlot, ali i naše, miteleuropske frankovke, a drukčiji susret Francuske i Hrvatske bit će u petak. Vinima od istarskog terana suprotstavit će se ona od bordoških crnih sorata, ali i ta su proizvedena u Istri pa će se vidjeti je li bolje domaće ili strano.
Bijela Dalmacija, pošip, maraština, vugava, dubrovačka malvasija, debit, kujundžuša, bogdanuša i grk tema su subotnje degustacije, a šećer za kraj bit će nedjeljno predstavljanje hrvatskih slatkih vina koja se ne moraju uvijek