Za crno je grožđe prošla godina bila loša, pa naše najpoznatije i najbolje vino, Boškinac Cuvée, nećemo raditi. Od istih sorata, cabernet sauvignona i merlota, napravili smo Boškinčić. To je “light” verzija, mlado i svježe vino za brzu potrošnju. Onog zrelog, odležanog, na kakvo smo i mi i naši kupci navikli, bit će ponovno, kako sad stoje stvari, iz berbe 2015.
Tako Boris Šuljić, vlasnik hotela, restorana i vinarije Boškinac, što je stari obiteljski nadimak, najavljuje novu vinsku etiketu.
- To je ustvari međuetiketa kojom ćemo i sljedećih godina pokušati smanjiti potražnju za ‘pravim’ Boškincem. Njega i tako nemamo dovoljno da zadovoljimo sve kupce, a proizvodnju planiramo i smanjiti kako bismo mu još podigli kvalitetu – pojasnio je Šuljić te dodao da je Boškinčić s Paga, pa mu i ime treba izgovarati “po paški”, s naglaskom na “čić”.
Stav da u lošoj godini ne treba raditi najbolje vino stvara povjerenje kod potrošača, a bilo bi doista šteta da je drukčije. Boškinac Cuvée berbe 2011., koji je sad na tržištu, na nedavnom ocjenjivanju za Vinske zvijezde dobio je pet zvjezdica, što znači 95 ili više bodova na listi do 100. Iznimno visoku ocjenu popratio je i euforičan opis vina.
– Odlično vino, osebujno, bogato. Miriše po višnji maraski, čokoladi, kavi, duhanu. Okus mu dugo traje. Sad treba uživati u njemu, a može se i čuvati – zapisalo je sedam ocjenjivača, među kojima su bili vinari, sommelieri, vinski trgovci i kritičari.
Vino s pet zvjezdica nastaje u vinariji ispod obiteljskog hotela koji ih ima četiri, a grožđe raste u vinogradu koji je praktički preko ceste. Ima pet hektara, posađen je 2000. godine i sad je u najboljim godinama. Šuljić je posebno ponosan na očuvanje autohtone sorte gegića.
- To je najbolje s otoka te naša strast i opsesija – priča Šuljić koji Gegić radi kao jednosortno vino, a u bijelom Grand Cuvéeu te vinu koje je nazvao Ocu, njemu ga je i posvetio, miješa s drugim bijelim sortama.