Podrum Kutjevo ima najviše razloga za slavlje nakon objave rezultata ocjenjivanja vina za Festival graševine na kojem će sljedeći vikend, 13. i 14. lipnja, uživati Kutjevčani i njihovi gosti.
Najveća kutjevačka vinarija ima prvake u kategorijama mlade graševine (de Gotho 2014.), predikatne graševine (Ledena berba 2009. s 94,67 bodova je i najbolje ocijenjeno vino festivala) te među vinima ostalih sorti (Traminac ledeno vino 2011. – drugo najbolje vino festivala s 94 boda). Graševina 2012. Ivice Peraka proglašena je najboljom među zrelijim vinima te sorte. Perak ima prste, štoviše umočio je ruke do ramena, ako se nije i cijeli “okupao” u još dva šampionska vina. Berba 2012. mu je prva koju je napunio pod svojom etiketom kao samostalni vinar. Dotad je bio glavni enolog, neko vrijeme čak i predsjednik uprave baš podruma Kutjevo, pa su Graševina ledene berbe 2009. i Traminac ledene berbe 2008. također njegovo djelo. Novom glavnom enologu Ivanu Marinclinu preostalo je, praktički, paziti da se boce ne razbiju.
Ovo, naravno, nije kritika mlađem stručnjaku, koji se dokazao odličnim vinima iz berbi 2012. i berbe 2013., a žetvu medalja nastavlja i 2014. Od pet najbolje ocijenjenih mladih graševina “njegove”, odnosno iz tvrtke u kojoj radi, su četiri. Samo se na drugo mjesto “ugurala” Graševina iločke obitelji Buhač, čija je butelja u prijašnjim berbama stajala 25 kuna i prva je ako se pogleda omjer cijene i kakvoće.
Inače, graševina je stara francuska sorta koja se u svojoj postojbini baš i nije snašla, ili joj nisu posvetili dovoljno pozornosti, pa se raselila srednjom Europom, uglavnom Panonskom nizinom. Najbolja vina daje u Slavoniji i Podunavlju, pa ne čudi što je posađena na više od 20 posto ukupne površine hrvatskih vinograda. Uz more je nema, pa je u kontinentalnoj Hrvatskoj taj udjel značajno veći. Zbog toga, ali i zbog užitka i uzbuđenja koje pružaju najbolje graševine, zaslužuje svoj festival. I puno gostiju koji će joj na njemu odati počast.