Čak su 35 dana odležavali ramstek i biftek prije nego što ih je Belizar Miloš, chef zagrebačkog restorana Agava pripremio za predstavljanje Badelova vina Korlat Merlot, dobitnika velike zlatne medalje na ovogodišnjem Concoursu Mundialu de Bruxelles. Vino je berba 2011. i odležavalo je oko 45 mjeseci. Ta mu je zrelost, rekao je Dubravko Ćuk, direktor Badelova vinogradarstva i vinarstva te glavni enolog, i donijela ovo veliko priznanje u konkurenciji čak 8020 vina iz 40-ak zemalja sa svih strana svijeta.
- Zbog ekstremne topline i suše, brali smo već 22. i 23. kolovoza što je najranije od 2007. i prve berbe u tom vinogradu. Suša nam je reducirala prinos, ali je zato grožđe bilo koncentriranije, bolje, a ranom berbom smo izbjegli gubljenje kiselina. Napunili smo samo 13.500 boca ovog vina. Nema ga mnogo, ali nadam se da će i 2012. po kvaliteti krenuti stopama berbe 2011. – ponosno je ispričao Dubravko Ćuk i dodao da se merloti s Korlata pokazuju najboljima u četvrtoj-petoj godini, nakon što dvije godine odleže u boci.
Korlat je vinogradarski pothvat započet 2004. kad je iskrčena makija, “preoran”, odnosno usitnjen kamen, te posađeno 100 hektara merlota, cabernet sauvignona i syraha. Već je prva berba 2007. pokazala golem potencijal tog vinograda, a ova nagrada je ljudima iz Badela 1862 dokaz da je veliko ulaganje bilo opravdano.
Podjednako značajno priznanje osvojio je i Castello Festigia 2012. Ova mješavina sorata porečke tvrtke Vina Lagune regionalni je prvak ocjenjivanja britanskog časopisa Decantera na kojem je sudjelovalo više od 15.000 vina.
- Iako su merlot, syrah i cabernet sauvignon međunarodne sorte, vino odiše istarskim duhom i terroirom te pokazuje sve karakteristike istarskih velikih crnih vina: eleganciju, kompleksnost, mekoću i zrelost tanina, duboku i živu boju, svježinu istarske umjerene klime i toplinu istarske crvenice – istaknuo je Milan Budinski, glavni enolog. Još su dva Lagunina vina osvojila Decanterova srebra, a dva bronce.