Isprva miriše na breskve i marelice, potom podsjeti na egzotično voće, a za nekoliko minuta iz čaše “isplivaju” travnate arome. Moglo bi se reći da je prvi gutljaj poput chardonnaya, drugi podsjeća na rizling, a treći nalikuje na sauvignon. A riječ je o viognieru, prekrasnoj sorti iz doline francuske rijeke Rhone kojoj je u Hrvatskoj dosad više pozornosti od ostalih posvećivao Kutjevčanin Vlado Krauthaker, a ozbiljnije ga je na tržište plasirao samo Moreno Degrassi iz okolice Savudrije u Istri. I to je vino tako fino da svaki tekst o Degrassiju ne mogu ne početi s njim.
Obično smo uživali u njemu kao piću dobrodošlice kod Morena u Istri, a berba 2013. je na početku nedavne večere u Zagrebu odlično “sjela” uz egzotičnu salatu od tropskog voća i goji bobica na listovima potočarke. Ta je vrijedna biljka upotpunjavala mineralnost vina koje pamtim i po finoj gorkoći te nježnim mirisima metvice pa bijele pokožice grejpa.
Na boci najvećim slovima piše Contarini. To je ime vinograda na poziciji Terre Bianche gdje Degrassi uzgaja crno grožđe te poneke sorte bijelog. Tamo su još tri vinograda, Bomarchese (malvazija), Ferné (chardonnay) te San Pellegrin (bijeli muškat). Na crvenoj zemlji (Terre Rosse) rastu Degrassijevi teran i refošk.
- Na svakom vinu Moreno hvali vinograd. Manjim slovima piše sorta, a još manjima Degrassi. To je u skladu s njegovom filozofijom da je za dobro vino ključan faktor zemlja na kojoj raste loza – rekao je Siniša Škaberna, sommelier Degrassijeve vinarije, predstavljajući mladu malvaziju Bomarchese, Terre bianche cuvee blanc 2013. (malvazija, chardonnay, sauvignon i viognier), Syrah 2011., Pinot noir 2011. te prvo slatko vino vinarije Terre bianche Passito 2011. Ova mješavina bijelih sorti od prosušenoga grožđa 18 mjeseci je njegovana u drvenim bačvicama, potom se “smirivala” u inoksu pa odležala i u boci. Ima čak 16,8 posto alkohola, osam grama kiselina po litri i 49 grama neprovrelog šećera, a izvrsno je pristajala uz desert od keksa, smokvi i mekog sira.