Gust je poput južnjačkih crnjaka, a ima samo 12,6 posto alkohola crni pinot berbe 2007. gospodarstva Drago Damir Režek koje j eprvo sadilo ovu zahtjevnu sortu na Plešivici. Crni pinot traži vruću godinu, dobar položaj i malen prinos, dodaje Tomislav Tomac iz Donje Reke kraj Jastrebarskog. U lošijim godinama rabi ga za svoje izvanredne pjenušce jer za njih vino i treba imati manje alkohola, a puno kiselina. Vrlo dobre crne pinote imaju i Velimir Korak, Režekov susjed, te Zdenko i Ivanka Šember iz obližnjih Donjih Pavlovčana. Svi su se ipak proslavili drugom burgundijskom sortom, chardonnayom. Nemoguće je odoljeti čaši tog vina kad ga natoči Ivanka Šember i smiješkom te iskrom u očima pokaže koliko i sama u njemu uživa. Ti su chardonnayi proizvedeni tehnologijom sur lie koja e koristi i u Chablisu, postojbini najrasprostranjenije sorte na svijetu. Vina sazrijevaju u bačvama na vlastitim kvascima. Ne pretaču se, nego samo miješaju da se podigne fini talog koji daje posebne mirise i okus.
Izvanredni su, ali i posebni, i plešivički sauvignoni. Nakupe 14 i više posto alkohola i samozatajne, složene, gotovo guste arome kakvih nema u jeftinijim sauvignonima iz prekomorskih vinskih zemalja. A u dobrim godinama, poput 2003., 2007., a posebno 2006., plešivički rajnski rizlinzi su najbolji u nas. I u lošijim godinama ove obitelji imaju dobra vina. Dio grozdova trgaju prije berbe kako bi preostali bili što bolji. S toliko uloženog truda, znanja i ljubavi imaju potpuno pravo vinare iz drugih hrvatskih regija pitati tko ima bolji sauvignon, crni pinot, rajnski rizling ili chardonnay?
Tags: Plešivica