Ujesen se pobere savršeno zdravo i neprskano grožđe, stavi u amforu ukopanu u zemlju te poklopi. Tijekom otprilike šest mjeseci povremeno se promiješa. Na Veliki četvrtak izvadi se iz amfore, ispreša pa ta tekućina, koja više nije mošt nego već nezavršeno vino, prebaci u drvenu bačvu u kojoj će sazrijevati sljedećih mjeseci, nekad i godinu dana, dok vinar ne odluči da je spremno za punjenje u bocu. I u toj boci će još mjesecima sazrijevati, uz povremena kušanja, do izlaska na tržište. Tako, ukratko, nastaju vina iz amfora, a jedno od njih je, uoči ovogodišnjeg Uskrsa, ljubiteljima narančastih vina predstavila plešivička obitelj Šember.
Narančasta vina su relativno nova kategorija. Nastaju dugim ležanjem cijelih bobica bijelog grožđa u moštu, što je uobičajena tehnologija za proizvodnju crnih vina. Bijela vina zahvaljujući tome dobivaju jaču, gotovo narančastu boju, puniji okus te iznimno raskošne mirise slične ponajboljim konjacima, samo nježnije. Zbog te višemjesečne maceracije s fermentacijom, grožđe i ne smije biti prskano kemijskim zaštitnim sredstvima jer bi uz boju, arome i druge sastojke u vino prešli i ti otrovi. Postupak se može provesti i u drvenim bačvama ili posudama od inoksa, no vina macerirana u amforama od gruzijske gline, pokazala su se dojmljivijima od ostalih.
Prvi ih je radio Joško Gravner, Slovenac koji živi u Italiji, tik uz granicu, a vinima Rebula i Breg iz amfore postao je svjetska zvijezda. Slijedili su ga susjedi iz Goriških brda sa slovenske strane granice, a danas mnogi kažu da je ta scena najjača kod nas. Uostalom, amfore je iz Gruzije ovaj dio Europe dovezao Mirko Ivančić iz Jastrebarskog koji i sam na Plešivici u njima radi odlična vina, ali ne prodaje ih, nego u njima uživa s prijateljima.
Šemberi su prvo vino iz amfore za tržište, od rizlinga iz 2011., nazvali Qvevri što je gruzijska riječ za tu glinenu posudu. Imali su nekoliko vina i prije, ali s njima nisu bili zadovoljni. Predstavljajući odličan Qvevri 2011. otvorili su i amforu s prošlogodišnjim rizlingom. To je vino tanjeg tijela, takva je bila godina, pa će vjerojatno od njega raditi pjenušac.