Za svakoga ponešto ponuda je pjenušaca najvećega svjetskog proizvođača, katalonskoga Freixeneta, iz čijeg podruma svake godine izađe gotovo 200 milijuna boca.
Za usporedbu, cijela Champagne proizvede 300 milijuna, a svi proizvođači prosecca u Italiji 150 milijuna. Masovna proizvodnja omogućuje povoljnu cijenu, a da to ne znači da su vina i “jeftina”, pokazalo je kušanje u zagrebačkoj vinoteci Vivat fina vina.
Počelo je cavom, kako Katalonci zovu svoje pjenušce, Aria vinarije Segure Viudas koja je u sastavu Freixenet grupe. Aria miriše po ananasu i bademima te je odličan aperitiv. Uslijedio je Cordon Negro brut, Freixenetov favorit s crnom etiketom. I taj bazični pjenušac proizveden je klasičnom metodom druge fermentacije u boci što pjenušcima jamči puniji okus i finije mjehuriće.
Brut znači jako suh pjenušac, dakle, s vrlo malo neprovrelog šećera. Cijena mu je oko 50 kuna, a otprilike toliko iznose i cave Carta Nevada sa zlatnom etiketom koje mogu biti jako suhe (brut) ili polusuhe (semi seco). U istom cjenovnom razredu je ružičasti Cordon Rosado Seco pa se s ta četiri Freixenetova pjenušca lijepo može popratiti ručak za skorašnji Uskrs. Pritom će Cordon Negro pristajati hladnom predjelu, Carta Nevada brut bijelome mesu, Rosado Seco janjećem pečenju, a Carta Nevada semi seco lagane voćne deserte. I taj mjehurićasti užitak neće biti preskup.
Tko si može i želi priuštiti skuplja vina, uživat će u aperitivu, predjelu i bijelome mesu s ekstra suhim Freixenet Brut Natureom Vintage Reservom (75 kuna), a kod ružičastih cava uz crvenije meso imat će slatki problem. Izvrstan je rosé Lavit Rosado Segura Viudas (također 75 kuna) od sorte trepat koju zovu španjolskim pinot noirom, a malo bolji i 40 kuna skuplji Freixenet Elisia od “pravoga” crnog pinota.
Uz desert iz toga “skupljeg” paketa lijepo je izabrati pjenušac Malvasia koji je šest godina odležao na kvascima. Nije riječ o malvaziji istarskoj ili malvasiji dubrovačkoj nego nekoj od četrdesetak sorti vinove loze koje rastu širom Mediterana. Na ovom je kušanju Malvasia 2001. odlično pristajala uz sladoled od oraha.
I za kraj, podsjetnik na dvije kraljevske cave. Macabeo daje tijelo, xarel·lo svježinu, a parellada miris Freixenetovoj ReserviReal koja je prvi put poslužena 1987. za posjete španjolskoga kralja Juana Carlosa vinariji, a cavu Reserva Heredad Brut elitne “šampanere” grupe Freixenet Segura Viudas služili su 2004. na vjenčanju kraljevića Felipea i kraljevne Letizije. Isplati se priuštiti si ih.