Miriše na bananas, nasmijala je ova dosjetka tijekom kušanja mladih vina Prigora u Bedenici nedaleko od Svetog Ivana Zeline. Taj sivi pinot iz 2014. doista ima ugodne arome banane i ananasa, osjeća se i malo kruške, a iako je još daleko od gotovoga, vino pokazuje veliki potencijal. Sivi pinot je i jedan od sastojaka Brega, mješavine pet sorti koju Dražen Bedeković naziva svojim najambicioznijim vinom. Taj sivi pinot je i uvršten u Breg da bi mu dao voćne arome. Rizvanac je zadužen za svježinu i herbalnost, traminac za cvjetne arome, manzoni za tijelo i zrelije note, a silvanac za lepršavost. Svaku sortu beru i fermentiraju posebno, a nakon završetka vrenja se sljubljuju pa zriju zajedno te daju osvježavajuće vino srednjeg tijela i punog okusa.
Vinarija Prigora istaknula se sauvignonom na ljetošnjoj međunarodnoj konferenciji o vinima te francuske sorte u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te slovenskom i austrijskom dijelu Štajerske. Ugodno je iznenadio odličnim i kompleksnim mirisom zelene paprike, trava i voća poput ogrozda te svježinom zbog koje su ga i nazvali Springtime, odnosno proljeće. Na nedavnom poduljem kušanju svih Prigora vina najdojmljiviji je ipak bio rizling. Berba 2013. ne očarava mirisom, no nevjerojatno osvježava. Pije se lako, poput soka u kojem ima 6,8 grama šećera po litri, no zahvaljujući visokim kiselinama (8,3 grama po litri), slatkoća se ne osjeća. Pitanje je samo može li utažiti žeđ. Čini se da može, ali nije lako stati jer svaki gutljaj zove na još jedan. Mladi rizling ima devet grama šećera i 7,5 grama kiselina te nježnih 11,5 do 12 posto alkohola i bit će podjednako lijepo osvježenje kad dođu topliji dani.
- Ako netko ima bolji rizling iz berbe 2014., neka se javi – bacio je Bedeković rukavicu kolegama vinarima, a ja ga pozivam da potakne organizaciju natjecanja ili izložbe mladih hrvatskih rizlinga pa da se širi krug ljubitelja ove prekrasne sorte uvjeri tko ga najbolje radi.
Vinogradi Prigore su na 200 do 400 metara nadmorske visine. Obrađuju se ekološki, a grožđe se ručno bere i vinificira u modernoj vinariji okruženoj trsovima.
Od bijelih vina u boce pune i Muškat koji zovu i zlatna graševina, za koju grožđe kupuju, te vino Miris Prigorja, mješavinu kraljevine, graševine i rizlinga. Imaju i crveno vino od francuskog syraha i urugvajskog tannata za koje kažu da je nepretenciozni napitak.
Puno ambiciozniji je pjenušac Bedekovich Brut nature od kraljevine. Odličan je aperitiv, a fino je pristajao i uz hladne nareske – čvarke, tlačenicu, slaninu, sireve te krastavce, feferone i odličan ukiseljeni češnjak.
Napravili su i zanimljiv eksperiment. Dio pjenušca punili su u tamne boce, a dio u prozirne. Nažalost, nisu punjene istodobno, pa se još ne mogu usporediti jer nije moguće razlučiti utječe li na razliku među njima staklo ili kraće, odnosno dulje ležanje na kvascima. Do ljeta, kad dođe pravo vrijeme za uživanje u ovim osvježavajućim mjehurićima, bit će dovoljno dugo u boci da se vidi kakva mu je odjeća bolje pristajala.