Veseli me iščekivanje kako će kuhar složiti hranu uz toliko različitih rizlinga. Tako je Ernst Loosen, vlasnik vinarije Dr. Loosen iz njemačkog Mosela, počeo predstavljanje rizlinga u zagrebačkom restoranu Apetit.
- Bit će to Rocky horror riesling show – rekao je aludirajući na kultnu glazbenu horor-komediju iz 1975. čiji naslov često parafrazira predstavljajući svoja vina.
Strave nije bilo, ali bilo je puno veselja i smijeha te odlične vinsko-gastronomske “glazbe” za koju je posebne pohvale dobio Apetitov kuhar Gregorio Mannucci. On je rizlinzima pridružio tartar od sabljarke, raviole punjene mesom ribe romb, guščja jetra s pjenicom od kestena i karameliziranom kruškom, lososa s povrćem te desert od zelene jabuke, bijele čokolade i limete. Glavne su zvijezde ipak bili rizlinzi. Vino dobrodošlice bio je pjenušac, koji je dvije godine odležao na kvascima, a miriše kao da je u svakom mjehuriću komad nekoga drugog voća. Slijedio je suhi rizling Red slate 2012. s crvene zemlje bogate željezom. Vino prekrasne mineralnosti ima sedam grama neprovrelog šećera i sedam grama ukupnih kiselina po litri.
- Taj odnos prirodnog šećera i kiselina u vinu je ideal kojem kod suhih vina težimo – rekao je Ernst Loosen.
Izrazito je mineralan bio i godinu dana mlađi Riesling Kabinett Blue slate sa škriljastog tla punoga kalija što tamošnjim rizlinzima daje poseban okus. Ovaj je bogat neprovrelim šećerom, ima ga 50 grama po litri, a ne odaje dojam pretjerane slatkoće jer ga “skriva” čak deset grama kiselina po litri. Nimalo nije bogat alkoholom. Samo osam posto, ali to nikako ne znači da je vino “tanko” ili slabih aroma i okusa. Četvrto je vino ponovno stiglo s crvene zemlje, kasna berba Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2012., a vrhunac večere, iako joj nije bio kraj, bio je uz Wehllener Sonnenung Grosses Gewächs 2012. iz vinograda starog 110 godina. Dvije je godine ležao u bačvi i još je pomalo divlji, što nimalo nije umanjilo užitak u svakom gutljaju. Šećer na kraju bilo je desertno vino Erdener Prälat 2012.
Tvrtka Akrobat D&M uvozi devet rizlinga Dr. Loosen, od suhih do slatkih, a cijene su od 87,50 do 343,75 kuna za normalnu butelju. Najskuplji je onaj slatkiš s kraja večere čija polubuteljka stoji 406,25 kuna. Skupo, no riječ je o izbornoj berbi s najboljega vinogradarskog položaja na obalama rijeke Mosel. Ime položaja znači “biskup Erdena”. Tijekom berbe se izdvajaju samo najzdraviji grozdovi, a bobice moraju imati puno više šećera nego za običnu berbu, 105 stupnjeva po Oechslu. Na godinu pune 800 do 1000 bočica nektara.
- Moja obitelj 200 godina radi samo rizling. Pa moraju biti dobri – rekao je Ernst, nekadašnji student arheologije koji je odustao od istraživanja iskopina na obalama Mosela 1988. kad mu se otac povukao u mirovinu i prepustio mu upravljanje obiteljskom vinarijom.
Dr. Loosen je vinarija mjeseca studenog u vinoteci Svijet vina tvrtke D&M u Boćarskom domu gdje se do kraja studenog vina mogu kušati i kupiti s popustom.