O dobrim se vinima razgovara, ali o najboljima se šuti, rekla je poznata opatijska sommelierka Daniela Kramarić. A ja sam zašutio nakon kušanja Chardonnaya Principovac 2012., zrelog i bogatog vina koje su Iločki podrumi u butelje s elitnom etiketom napunili tek u ožujku ove godine, otprilike godinu i pol nakon berbe. Principovac je elitna etiketa Iločkih podruma pod kojom, zasad, pune graševinu, traminac i, od ožujka, chardonnay. Principovac je i ime ladanjskog imanja s luksuznim apartmanima te prekrasnim vidikovcem u kojem je i dobar restoran, ali to je i ime vinogradarskog položaja na kojem uzgajaju grožđe za ovo vino. Principovac je blaga padina okrenuta prema sjeverozapadu, između 190 i 200 metara nadmorske visine, i cijeli je dan obasjava sunce. Istodobno je izložena vrlo povoljnim zračnim strujanjima s obližnjeg Dunava što suši grožđe nakon kiša i smanjuje rizik od bolesti.
Za Chardonnay Principovac 2012. berba je tamo bila 29. rujna, što je prilično kasno za ovu sortu koja relativno rano dozrijeva. Berba je bila ručna, a prešali su probrano, samo najbolje grožđe. Fermentacija na temperaturi od 15 do 18 stupnjeva trajala je 15 dana, a vino je potom dugo dozrijevalo u spremnicima od inoksa. Rezultat je poluslatko vino s 14,5 posto alkohola u kojem se slatkoća ne osjeti pa je primjereno slanim jelima. Po boji se neće prepoznati da je riječ o posebnom vinu. Isprva miriše na livadu pokošenu poslije kiše, a tek u velikoj čaši, i nakon najmanje desetak minuta, otvaraju se arome zrele jabuke i banane. Ne spada u predikatna vina, ali okusom i punoćom podsjeća na njih. Preporučuju ga uz predjela, juhe i glavna jela od bijelog mesa te fine sireve i deserte, ali prilično dobro će popratiti i finije paštete laganijeg okusa.
Od grožđa iz istog vinograda Iločki podrumi pune i vrhunski chardonnay. U berbi 2012. brali su ga 20 dana prije nego za Principovac, ali mošt je četiri sata zadržan na masulju kako bi vino bilo punije.
Prekrasno miriši, zrelo je i prava pratnja najboljim ribljim jelima, posebno od fine slatkovodne ribe. Ugodno je iznenadio i bazični, kvalitetni chardonnay 2013. Ima izražene, ali fine kiseline, iznenađujuće je punog okusa za mlado vino i čaša-dvije-tri odlično će popratiti prženu riječnu ribu, pečenu piletinu, pa čak i odojka. U Konzumovim prodavaonicama butelja kvalitetnog chardonnaya stoji 35 kuna, a vrhunski je 20 kuna skuplji. Prvi, kao vino za dobar nedjeljni ručak, ima odličan odnos kvalitete i cijene, a svake kune vrijedi i drugi koji će se ipak piti u svečanijim prilikama. Chardonnay Principovac još nije u službenim cjenicima, no za pretpostaviti je da će stajati poput traminca i graševine s tom etiketom, dakle oko 140 kuna. To nije malo, ali pravi ljubitelj chardonnaya treba si ga priuštiti nekoliko puta na godinu. Onaj tko tek uči o najpopularnijoj bijeloj sorti na svijetu treba ga probati da upozna i taj stil. Chardonnayi znaju biti nalik jedan drugome, no za ovaj sigurno nitko neće reći da je dosadan.