Je li moguće da takva graševina ima takvu cijenu? Nemalo su bili iznenađeni sudionici drugog ocjenjivanja za Vinske zvijezde održanog u Dobrim vinima nakon što su dobili listu s podacima o vinima koja su netom prije kušali naslijepo i ocijenili. Tom uzorku, posluženom pod brojem osam, dodijelili su 92 boda na listi od 100 i četiri zvjezdice. Isti broj bodova osvojio je i uzorak broj devet, a uslijedila su dva vina s 90 bodova. Bila je to nevjerojatna koncentracija odličnih vina u kratkom vremenu, ludih 20-ak minuta za Anu Hranilović, enologinju i najbolju mladu ocjenjivačicu vina na svijetu s prošlogodišnjeg natjecanja u Francuskoj, Ivanu Rendulić Jelušić, enologinju zaposlenu u Zagrebačkoj županiji i bivšu vinsku kraljicu, Tomislava Tomca, vinara i enologa s Plešivice, sommeliera Josipa Muhara te osnivače Vinskih zvijezda Vitomira Andrića, Željka Suhadolnika i autora ovih redaka, međunarodne ocjenjivače i kritičare s velikim iskustvom.
Graševina Mitrovac 2012. Kutjevčanina Ivice Peraka je vino koje je iznenadilo ocjenjivače kakvoćom te cijenom od 45 kuna za butelju. I drugo vino s velikih 92 boda, a samo su dva dosad toliko osvojila, bilo je od iste sorte. To je Graševina Premium Jasne Antunović iz Erduta čija je cijena 95 kuna. Niz odličnih vina s opisanog ocjenjivanja nastavila su dva domaća chardonnaya. Prvi je iz Belja, berba 2012., još jedna butelja dobre cijene (55 kuna), a drugi ponovno stiže iz podruma Jasne Antunović. To je Chardonnay Premium sur lie 2011. Tih 90 bodova, koliko je granica za četiri zvjezdice, ponijeli su dosad plešivički pjenušac Tomac Classic te Stina Plavac mali Majstor 2009. s Brača i dva južnoamerička crvena vina: Norton Malbec Reserva 2011. iz Argentine i Tannat Pisano 2009. iz Urugvaja.
Dosad su održana četiri ocjenjivanja. Osim u Dobrim vinima, sastajali smo se u Bistrou Esplanade, Bistrou Apetit i Vinodolu. Na svakom je bilo 25 ili više vina, a u konkurenciji ih je ostalo 100 jer su neka odbačena zbog mirisa po čepu, što je pogreška na koju vinar ne može utjecati. Manji dio plutenih čepova, do tri posto, zaražen je kemijskim spojem TCA (2, 4, 6-trikloanisol)koji u vinu izaziva smrad poput truloga kartona. Zbog te se pogreške u pravilu boca zamjenjuje drugom. Kad na nismo imali dvije boce, taj uzorak ne bismo ocijenili. Ovogodišnja akcija Vinske zvijezde nastavlja se već u srijedu u Bistrou Karlo, a završit će na Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva 28. i 29. studenog u hotelu Esplanade. Tamo će međunarodni žiri pred publikom kušati sedam domaćih i sedam stranih vina koja su osvojila najviše bodova te odabrati po tri najbolja.
Sva vina koja ulaze u konkurenciju za Vinske zvijezde odabrana su s polica hrvatskih trgovina. Ne gleda se na ime proizvođača ni cijenu nego traži, koliko se može, vina koja će zaslužiti da ih se pohvali te preporuči prosječnim konzumentima. Ocjenjuje se sustavom do 100 bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino iz Pariza (OIV), a kriteriji su strogi. Za broncu, koja ne nosi zvjezdice, treba 80 bodova. Srebro ili tri zvjezdice zaslužuju vina s 85 bodova i više, za zlato (četiri zvjezdice) treba 90, a za veliko zlato ili pet zvjezdica 95 bodova.
Rezultate ocjenjivanja za Vinske zvijezde organizatori redovito objavljuju u 24sata i časopisu Svijet u čaši te na blogovima suhiucasi.wordpress.com, vitovezvijezde.blogspot.com i blog.vino.hr, a sva ocijenjena vina navedena su i na vinskezvijezde.blogspot.com.
Za kraj preporučujemo nekoliko ružičastih vina s dosadašnjih ocjenjivanja koja su primjerena uživanju tijekom toplih ljetnih mjeseci. To su Kutjevo rosé, Iločki podrumi Frankovka rosé, Mladina pjenušac Poy rosé, Syrtis plavac mali rosé te španjolsko vino Infinitus rosé. Riječ je o finim ali jednostavnijim vinima, pa nijedno nije osvojilo zvjezdice, no neka su bila vrlo blizu.