Čim se grožđe pobere u Konavlima, utovaruje se u hladnjaču pa vozi u Istru. Tu u našoj vinariji se prerađuje i njeguje te puni u boce, pojasnio je Damir Bosek, voditelj imanja Meneghetti kraj Bala, komadića raja u netaknutoj istarskoj prirodi šest kilometara od mora i 13 od Rovinja, predstavljajući Malvasiju Kuće Glavić.
- To je mediteransko vino proizvedeno kontinentalnom tehnologijom s kontroliranom temperaturom fermentacije pa je vruće južnjačko vino sačuvalo svježinu – rekao je Bosek o vinu od malvasije dubrovačke, sorte koju samo ime veže s istarskom malvazijom.
Istarska malvazija bijela autohtona je sorta najvećega hrvatskog poluotoka te naslanjajućih regija Slovenije i Italije, a malvasija dubrovačka prije više od 600 godina unesena na krajnji jug Hrvatske najvjerojatnije sa Sardinije. I danas se uzgaja širom Mediterana pa je zovu i Malvasia delle Lipari, Malvasia di Sardegna, Greco di Gerace što upućuje na grčko podrijetlo, a imaju je i Španjolci pod imenom malvasija de Sitges. Malvasija dubrovačka spominje se u odluci vlasti Dubrovačke Republike iz 1424., kojom se zabranjuje prodaja vina po višim cijenama od odobrenih. Spominjanje sorte u to vrijeme rijetkost je i u svjetskim razmjerima.
Malvasiju dubrovačku su u Stanciji Meneghetti ponudili na kušanje predstavljajući mlada vina iz berbe 2013. Počelo je Malvazijom istarskom te Chardonnayom za koje je grožđe uzgojeno u Istri, a na etiketi piše Meneghetti. U nastavku su poslužena i dva vina od syraha iz vinograda Kuće Glavić u Konavlima: Glavić rosé je ružičasto vino prekrasnog mirisa i pomalo gruboga, “sirahovskog” okusa. Može pratiti najrazličitija jela, od jače ribe do slabijih mesnih pečenja, a dobro rashlađeno bit će izvrsno osvježenje za vrućih ljetnih večeri. Ako takvih bude ove godine. Mladi “pravi” crveni syrah Kuće Glavić izvrsno je vino za jela od velike plave ribe, poput gofa, sabljarke ili tune, te tjestenine s rajčicom i mediteranskim začinima.
Berba 2013. prva je suradnja Kuće Glavić i Stancije Meneghetti koja je posljednjih sedam godina primila puno pohvala za svoja vina Crveno i Bijelo. Mješavine merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca, odnosno chardonnaya i bijelog pinota, prepoznatljive su po elegantnim etiketama crne, odnosno bijele boje na kojima pišu samo Meneghetti te godina berbe. Vina su vrlo fina te ekskluzivna po maloj proizvodnji i prilično visokim cijenama. Crveno stoji oko 300, a Bijelo oko 150 kuna. Dugo odležavaju u podrumu pa su sad u prodaji berbe 2009. za crveno i 2010. za Bijelo.
Meneghetti crveno, ali iz berbe 2008., bio je i najveća zvijezda ovog predstavljanja mladih vina, i to ne zbog neosporne kvalitete vina nego boce iz koje je poslužen. Miroslav Plišo, osnivač ove vinarije, uljare, hotela i restorana, donio ga je u 15-litarskoj boci koja se u vinskom svijetu naziva Nabukodonosor. Svake godine napune 12 takvih boca, a ovu je jedva držao točeći vino gostima. I muku nije pokazivao. Samo ponos.