Ne može Boris Šuljić izbjeći buru. Vlasnik hotela Boškinac imeđu Novalje i Stare Novalje, te istoimene vinarije poznate po odličnim crnim vinima, kaže da njegov otok sve svoje posebnosti zahvaljuje baš tom hladnom vjetru koji se spušta niz Velebit. Bura nanosi sol na pašnjake pa ovčje mlijeko, a potom i sir koji se od njega radi, imaju poseban okus jer ovce pasu posoljene aromatične trave. Zato je posebno i iznimno cijenjeno meso mladih janjaca koji još sišu, ali i onih malo starijih koji sami pasu. Samo paška čipka izravne veze sa solju nema, ali bjelinom i oblicima poput slanih kristala podsjeća na nju. Bura ga je umalo zaustavila u vožnji vina na kušanje u Zagreb. Ulovio je jedini trajekt koji je tog dana isplovio prema kopnu. Stigavši u vinski bar, Sherry’s počeo je objašnjavati kako sol i vinu daje poseban okus. U njemu se prepoznaje tlo na kojem je grožđe zrilo i rukopis vinara koji je od toga grožđa napravio vino. I nije stao samo na priči.
Na kušanje je ponudio svoje najglasovitije vino Boškinac Crno, mješavinu cabernet sauvignona i merlota, berbe 2010., koja se sad prodaje, a da se vidi kako vino stari, iz arhive je donio i berbe 2009., 2007. i 2006. Berbe 2008. nema jer godina nije bila dovoljno dobra.
Aktualna berba 2010. kušače je dočekala eksplozijom mirisa među kojima su dominirali tamno bobičasto voće i zemlja. Elegantno vino ima puno alkohola, no odlično je uklopljen i nimalo ne pecka. Vino je odležalo dvije godine u hrastovim bačvicama, ali te arome barriquea nisu pokrile voćnost, samo su ga oplemenile. A najviše je oduševilo što će to vino još najmanje četiri-pet godina lijepo sazrijevati i biti još bolje.
- Dosad sam pokušavao čuvati crvena vina četiri godine prije prodaje, ali nemamo mi veliku proizvodnju pa smo ponekad morali izaći i ranije da ne ostavimo rupu na tržištu. Kako vinogradi dolaze u rod i grožđa je više pa se nadam da ćemo doći do optimalnih sedam godina odležavanja vina u podrumu – rekao je Boris Šuljić.
Da je sedam godina optimalna zrelost crnog Boškinca, pokazala je i berba 2007. koja je sad u najboljoj formi. Traži jako široku čašu jer su se arome smirile i polako se otvaraju, a kroz voćne mirise probijaju se i oni zreliji kamena, pa i aromatičnih trava. Vino je slasno i sočno za toplih ljetnih večeri, odlično će pristajati najfinijem jelu od crvenog mesa, odležanom bifteku sa žara koji ne smije biti prepečen, a na njega se s visoka prospe samo šaka krupne morske soli. Paške, naravno.
A u iščekivanju toga glavnog jela kojem će vino biti najbolji prilog, može se osvježiti gegićem, autohtonom sortom otoka Paga koju je Šuljić rasadio uzevši plemke sa starih trsova. Kad ga radi klasičnom vinifikacijom za bijela vina, riječ je o nježnom aperitivu s blagim cvjetnim aromama koje će pristajati sirovoj, mariniranoj ribi, ali i onoj bijeloj s gradela. Od berbe 2014. radit će i macerirani gegić koji, pokazalo je to vino “Ocu” napravljeno lani od više bijelih sorti, neće biti ljetno vino te će dobro pratiti i mesna pečenja.