Samo 25 kuna? U nevjerici su ocjenjivači Vinskih zvijezda gledali listu vina na kojoj je pisalo i kako Graševina Buhač 2013. u trgovini stoji samo 25 kuna. Dodijelili su joj 85 bodova i tri zvjezdice, priznanje koje i neka deset puta skuplja vina na najstrožijem ocjenjivanju u Hrvatskoj nisu uspjela dobiti.
- Aromatično, puno, toplo, svježe, lepršavo, moderno – zajednički opis žirija bio je dodatan povod za posjet ovoj iločkoj obitelji tijekom kojeg je oduševio i polusuhi rajnski rizling. Ima nježan miris, finu slast, puno je, svježe. Izvrsna pratnja pohanom somu, na primjer. No skuplje je. Butelja stoji 30 kuna. Nametnulo se pitanje kako mogu odlična vina imati tako dobre cijene?
- Naše nam cijene pokrivaju troškove. Nećemo se obogatiti, ali plaćamo račune, a važno nam je i osvojiti tržište – priča Domagoj Buhač, koji s ocem Ivanom vodi vinariju s više od 20 hektara svojih vinograda te još pet u najmu. Uzgajaju i traminac, chardonnay, bijeli pinot te crvene cabernet sauvignon i merlot.
– Puno sorti nije problem. Svake godine neka ‘ispliva’, pokaže se boljom od ostalih, pa se o nama priča – kaže Domagoj. S merlotom su postali poznati jer je bio među prvim vrlo dobrim crvenim hrvatskim vinima koja stoje oko 45 kuna. Novi adut je cabernet sauvignon 2012. koji je na nedavnom ručku bolje pristajao jelima od divljači od odležanijih vina iste sorte puno renomiranijih proizvođača i 30-ak kuna skuplja od Buhačevih. Sve butelje tog cabernet sauvignona otkupio je Vrutak i prodaje ih po 45,98 kuna. Povoljnim cijenama svakako pripomaže velika proizvodnja ove vrijedne i skromne obitelji, no njihovi “kolege” iz Moslavine su gotovo deset puta manje, a imaju slične cijene. Samo 30 kuna? To se pitanje nametnulo i tijekom posjeta obiteljskoj vinariji Košutić. Rade vina od rizlinga, graševine, bijelog pinota, muškata žutog, cabernet sauvignona i škrleta te sva u podrumu prodaju po istoj cijeni. Moslavački ponos, škrlet, rade na dva načina, u inoksu i drvenim bačvama. Prvi maceriraju tri sata, zatim ga fermentiraju bez hlađenja, na temperaturi podruma. To je vino s malo više od 12 posto alkohola, četiri grama neprovrela šećera po litri i izraženijim kiselinama, čak 6,5 grama po litri. Istu sirovinu stavljaju na fermentaciju i u drvenu bačvu od 520 litara. U njoj do veljače leži na finom talogu. Berba 2012. imala je više prirodnog sladora pa je kremastija, a berba 2013. reskija je, što može biti i samo zato što je mlađa. Oba su vina za jaču hranu nego što je to slučaj sa škrletima iz inoksa. Sedmo vino obitelji Košutić je Sedminac.
To je ime vinograda od sedam redova u kojem su loze stare 30-40 godina. Dominiraju graševina i škrlet, a ima još i bijelog pinota, rajnskog rizlinga, žutog muškata, sauvignona i traminca. Taj vinograd je stiliziran i na etiketama. O vinogradu i podrumu brinu se otac Damir i sin Hrvoje Košutić, a najveći dio vina prodaju u ugostiteljskom obrtu drugog sina Igora. Ima ih i u prodavaonicama tvrtke Natura Croatica.