Dođite sa psom i ulaz je besplatan, tako zovu na prezentaciju vina Brune Trapana u Coffee&wine lab Sherry’s, mali vinski raj na zagrebačkoj Trešnjevci u srijedu, 26. ožujka. Trapan za malvaziju Ponente ima novu etiketu sa zelenim psom o kojoj bi se, ako previše ljudi posluša ovaj poziv, moglo više lajati nego pričati. Mnogi bi mogli poželjeti uživati u vinima, ali i hrani koju će pripremati sudac iz “Masterchefa” Andrej Barbieri te pritom uštedjeti 150 kuna koliko je ulaznica bez psa. A Barbieri će, ako zatreba, napraviti i pseće kolačiće. Slične prezentacije u Sherry’su imaju svaki tjedan. Nedavno se tako predstavila vinarija Rossi iz Vižinade, poznata po snažnoj i punoj malvaziji Templara.
– U blizini naše vinarije je ruševina templarskog samostana po kojem smo našem vinu dali ime – objasnio nam je Luka, sin Marina Rossija, vlasnika vinarije osnovane još 1885. Marino je četvrta generacija u obitelji koja se bavi vinima otkad se doselila iz talijanske Furlanije. Proizvode teran, refošk i cabernet sauvignon od crvenih vina te muškat žuti, chardonnay i dvije malvazije od bijelih. Svježa Malvazija Rossi je iz mladih, desetogodišnjih vinograda, a grožđe za Malvaziju Templara stiže iz vinograda koji se zove Brizomilo te su u njemu čokoti stari između 60 i 120 godina.
- Nismo htjeli miješati grožđa iz dvaju vinograda, posebno zato što znamo da ovaj stari daje posebno dobru sirovinu za vino. A kad imate dobro grožđe, nije teško napraviti dobro vino. Macerirali smo ga kratko i nakon fermentacije njegovali na kvascima – opisao je Luka Rossi proizvodnju vina primjerenog ozbiljnijoj hrani od “običnih”, mladih malvazija. Predstavio je i Cabernet sauvignon iz 2011., prve berbe toga grožđa iz novoposađenog vinograda, te refošk i žuti muškat.
Ovaj iznimno ugodan vinski bar Ivana Šeremet Sherry i njezin dečko Mario Šimunović otvorili su 1. rujna 2013. i vrlo brzo privukli brojne istinske vinoljupce.
- U ponudi imamo oko 200 vina, od toga 35 nudimo i na čaše. Stalno tražimo nove vinare, ali i pršutare, sirare, uljare… jer vino bez hrane ne ide. Puno je tih neotkrivenih dragulja koje treba malo promovirati – strasno priča Ivana Šeremet i pojašnjava kako su u 40-ak “kvadrata” spojili vino i kavu koji baš ne idu zajedno.
- Mario i ja jako volimo i kavu te smo htjeli imati mjesto gdje ćemo moći piti savršenu. Odabrali smo kavu Illy koju obožavamo, a u jutarnjoj smjeni zaposlili smo i odličnog barista. I zgodnog – smije se Ivana te priznaje da kavu nude i zato što im treba promet od jutra da bi poslovno preživjeli jer se na vinima na čaše te delicijama još nepoznatih proizvođača ne može puno zaraditi. Goste privlače i posebnim atrakcijama poput vinskoga kviza koji vodi enogastroblogerica Morana Zibar, poznata i kao lovkinja iz HTV-ova kviza “Potjera”. Za prvo su izdanje mnogi dobri poznavatelji vina dodatno učili, a onda ih je lovkinja iznenadila pitanjima o vinu u filmovima, knjigama…, za što se nisu pripremili. Sad čekaju novi kviz i nova Moranina iznenađenja.