Imaju se čime pohvaliti Ivana i Ernest Tolj, te njihova ekipa iz vinarije Saints Hills. V ečeras će u londonskom Bar Boulud’s glavni sommelier David Vareille otvoriti prvi od pet baltasara, 12-litarskih boca plavca Sv. Roko 2011., koje će do kraja ožujka istakati na čaše po cijeni od 12,50 funta, odnosno oko 115 kuna za 0,125 litara vina. Vino je punjeno u te ogromne boce samo za ovu priliku.
Sv. Roko je plavac iz vinograda u Komarni, nedaleko od ušća Neretve u more. Vino je odležavalo u malim drvenim bačvama od francuskog hrasta, a u vinariji za njega kažu da ima rubinsko crvenu boju s ljubičastim odsjajem, bogate arome bobičastog voća, šljive i crnog ribizla, začinske note te da je suho, toplo i meko, punog tijela i mineralno. U okusu mu prevladavaju šljive i mediteransko bilje, a pogodno je za odležavanje do 2030. Butelja kod nas stoji 156 kuna.
Englezi su u najavi napisali kako je plavac mali šire poznat pod imenom zinfandel. To, naravno, nije istina, jer je plavac mali sin zinfandela, koji se kod nas još zove kaštelanski crljenak, tribidrag ili pribidrag, tibidrag, zibidrag ili grbić, u Italiji primitivo, a u Crnoj Gori i Makedoniji kratošija. No, kad to ne znaju ni kaštelanski vinari, pa na smotri “svojih” crljenaka napišu kako je crljenak kaštelanski otac zinfandela za kojeg se do tada držalo da mu je domovina Amerika, što možemo Englezima zameriti. Neka se piše o našim vinima, pa makar i dobro. Ipak, treba ponoviti za nas same: crljenak i zinfandel su dva imena jednog od roditelja plavca malog. Drugi je šoltanski dobričić.