Svježije proljeće i prilično hladan lipanj bili su pogodni za lozu jer se nisu razvijale bolesti, a berba je bila redovita i počela je u rujnu za razliku od 2012., kad se bralo već sredinom kolovoza. U Istri je 2013. bila mirnija za vinogradare pa im je vjerojatno mirnija i u podrumu. Odnos mirisa i okusa je vrlo uravnotežen te jamči da će berba 2013. biti jedna od boljih za malvaziju, rekao je sommelier Sandi Paris na “en primeur” (prvom) otvorenom kušanju mladih vina koje su u zagrebačkom hotelu Esplanade organizirale udruge Vinistra, Graševina Croatica i Vino Dalmacije.
Prvi put na “en primeuru” udruga Vino Dalmacije predstavila je pošipe. Iz Dalmacije je stiglo 20 vinara.
- Berba 2013. bila je mnogo harmoničnija od 2012. Alkoholi su niži, a arome su herbalnije. Vjerujem da će ova berba biti pogodna i za odležavanje – rekao je promotor dalmatinske udruge, publicist Saša Špiranec. U Slavoniji je godina bila puno kompliciranija.
– Za vinifikaciju graševine 2013. je bila prilično zahtjevna i velik izazov za enologa. Vina će biti elegantnija i svježija te voćnija s mogućnošću razvoja ‘osobnosti’ proizvođača – opisao je prilike u Slavoniji dr. Edi Maletić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, a Marijan Knežević, glavni enolog Vina Belje, rekao je kako je prošla godina bila teška te kako je trebalo iskoristiti sve prednosti modernih tehnologija kako bi se izvukla i dobra vina. Potkrijepio je to i mladom, još mutnom graševinom koja vrlo fino miriše i daje naslutiti da će biti jako dobra kad stigne na tržište.
No na štandu Belja najbolji su dojam ostavili novi crnjaci od merlota i frankovke. Takvih vina od crnoga grožđa jako prezrelog na trsju još kod nas nije bilo, a na tržište će uoči Uskrsa. Grožđe su brali u studenom 2012. i oba će vina biti deklarirana kao izborne berbe. Merlot ima čak 16 posto alkohola, no ta gromovitost ne smeta. Skladu i slasti svakako pridonosi 5,7 grama neprovrelog šećera, a punoćom i mirisima podsjeća na vina amarone iz talijanske regije Valpolicelle.
- Samo što oni prosušuju grožđe nakon što ga poberu, u posebnim kutijama, a mi smo sličan efekt postigli grožđem sušenim u vinogradu – rekao je Knežević.
Frankovka ima 15 posto alkohola i 3,7 grama šećera te fine kiseline pa će biti dobra pratnja masnijoj hrani.
Još je jedno lijepo iznenađenje bio grk obitelji Bire. Grožđe nije s Lumbarde, najpoznatijeg položaja za ovu jedinstvenu korčulansku sortu, nego s terasa na području Defora na južnoj strani otoka. Prvi je to grk koji raste u zemlji, a ne lumbardskog pijeska te prvi koji u podrumu sazrijeva u drvenim bačvama.
- Do jeseni će sazrijevati na finom talogu u bačvi od 1000 litara, a onda još godinu dana ležati u boci. Vino berbe 2013. u prodaju će, dakle, krajem 2015. – ispričao je Frano Milina Bire kako radi novo vino od sorte koja je posebna i zato što ima samo ženski cvijet. Zato uz nju treba saditi i drugu sortu, koja ima cvjetove oba spola jer inače ne bi bilo oplodnje.