Da je živ, Charlieju Chaplinu ne bi smetala aktualna promjena imena portugizac u purtugizec. Novo je ime zapravo staro. Tako su nekad Plešivičanci zvali sortu čije su ime Portugalci zaštitili, pa su ga naši proizvođači sad nazvali onako kako su riječ portugizac njihovi djedovi i pradjedovi na svom narječju iskrivljeno izgovarali. Bilo je to u vrijeme kad je, prije 80-ak godina, u njihovu kraju bio slavni američki glumac sa svitom. Na Plešivici su bili i purtugizec pili, piše i na etiketi vina Charlie Chaplin obitelji Damir Drago Režek.
Chaplin je 1932. putovao iz Beča u Trst i stao u svratištu Vila Horvat koja, u lošem stanju, i danas stoji u središtu sela Plešivica. Bila je to kavana s restoranom i sobama za noćenje. Obitelj Horvat u njoj je nudila i svoja vina, silvanac i sauvignon, a purtugizec su kupovali kod Režekovih, čiji je nasljednik Damir svoje mlado vino ove godine napunio u boce s likom i imenom najslavnijega plešivičkoga gosta. Damirova baka i prabaka radile su tada u Vili Horvat, gdje je Chaplin jeo piletinu u umaku te pio vino, iako ga navodno nije volio. Ova obitelj Režek, što je važno napomenuti jer vinima se uspješno bave i Damirovi rođaci Krešo i Zdravko, danas je poznata baš po sauvignonu. Njihovo vino od te mirisne sorte bilo je prvo vrhunsko vino iz ovoga prekrasnog vinogorja između Jastrebarskog i Samobora. Portugizec im je godinama među najboljima, a fini su im i zeleni silvanac, rizvanac te crni pinot. Posjet Charlieja Chaplina Plešivici ukratko su opisali Nino Škrabe i Milan Ivančić u prekrasnoj proljetos izdanoj knjizi “Plešivici s ljubavlju”, a organizatori 1. prvenstva Hrvatske u sanjkanju na prirodnim stazama na Plešivici ove su godine u veljači pozivali goste sloganom “Charlie Chaplin je bio na Plešivici, a vi?”. Godinama prije Charlieja Chaplina na Plešivici je bila i majka modernog plesa Isadora Duncan. Njoj Damir Režek planira posvetiti likersko vino. I to na 30. obljetnicu slatkog eksperimenta koji je od portugisca 1984. proizveo njegov pokojni otac Drago.
- Napravio ga je od portugisca, čije je grožđe te godine nakupilo više šećera nego što je uobičajeno – pojasnila je Damirova majka Dragica i dodala da su priču ponovili 1994. kad se portugizac slabo prodavao. Damir je prvi portoliker napravio 2008. godine, ali od crnog pinota. Probrao je bobice s brijega Veselnica, klasičnom tehnologijom napravio obično, mirno vino i pustio ga da lijepo sazrije. U prosincu, otprilike 15 mjeseci nakon berbe, počeo ga je “dorađivati”.
- Stavili smo u vino višnje, bobice, rogač i tajne sastojke pa ostavili da se macerira do srpnja 2010. Pretočili smo ga, filtrirali, stabilizirali te napunili u boce i ostavili još da se smiruje – objasnio je Damir priču o slatkom vinu koje je na tržište izašlo uoči Božića 2011.
Na godinu će valjda pred kupce uoči Uskrsa, s posvetom slavnoj plesačici koja je 1927. preminula u Nici nakon što joj se tijekom vožnje kabrioletom šal koji je imala oko vrata zapleo u kotač automobila i ugušio je.