Znate iz čega je najljepše piti ledeno vino? Iz ženskog pupka! S tim je vicem umjesto pozdrava Stjepan Đurinski dojurio iz svog Hruševca Kupljenskoga kraj Zaprešića u dvorac Lednice na austrijsko-češkoj granici gdje je održano natjecanje IceWine du Monde na kojem je njegov traminac ledene berbe 2012. osvojio srebrnu medalju s 87,8 bodova. Da je imao 0,2 boda više, pozlatio bi se. No Stjepan je bio zadovoljan.
- Ja sam relativno novi vinar. Ove sam godine prvi put krenuo na natjecanja izvan Zagorja i u Radgoni u Sloveniji osvojio veliku zlatnu medalju, a u Češkoj visoko srebro. Što mi više treba – rekao je.
Vinom se počeo baviti 2002. Kupovao je grožđe i osvajao zlata na ocjenjivanjima lokalne udruge Trilikum. Prozvali su ga vinarom bez trsja pa je počeo saditi. Sad ima hektar vlastita vinograda te hektar i pol u zakupu.
- S obzirom na to da se želim specijalizirati za predikatna, slatka vina, mislim da mi je to dovoljno – kaže Đurinski, koji je krenuo stopama Borisa Drenškog, zagorskoga kralja slatkih vina iz Huma na Sutli i osvajača osam zlatnih medalja britanskog časopisa Decanter.
Đurinski radi i “obična” vina. Bazična mu je mješavina graševine, bijelog pinota i šipona koju zove Pepijev izbor te je lijepo lagano vino s malim ostatkom neprovrelog šećera i izraženijim kiselinama koje lijepo zaobljuju tu nježnu slatkoću. Riječ je o vinu za dulja druženja koje prodaje restoranima u litrenoj boci i služi mu, kaže, za plaćanje računa. Sa sauvignonom i graševinom se igra ostavljajući ih dulje na trsju i te su kasne berbe vrlo zanimljive, ali nedovoljno harmonične. Treba vremena da se upozna vinograd i odabere pravi trenutak berbe kako bi poslije vino bilo skladno. To je uspio s tramincem što dokazuje i srebro zlatnog sjaja na svojevrsnom svjetskom prvenstvu slatkih vina.
Organizatori natjecanja IceWine du Monde slatka su vina podijelili u četiri kategorije: ledene berbe, vina od grožđa prosušenog nakon berbe, vina izbornih berbi te ostala prirodna slatka vina. U konkurenciji tako nisu porto i šeri, vina koja su dodatno ojačana “žestokim” alkoholom, nego samo ona koja svu snagu i slast dobivaju isključivo od grožđa. Riječ je o najglamuroznijem ocjenjivanju u ovom dijelu Europe. Održava se u dvorcu obitelji Lichtenstein iz 13. stoljeća. Vrlo je ležerno jer svaki kuša samo 30-ak uzoraka koji stižu iz europskih zemalja te Kanade, najvećeg proizvođača ledenih vina na svijetu. Ocjenjivači su iz Češke, Slovačke, Francuske, Mađarske, Belgije, Italije, Austrije, Rumunjske, Kanade te Hrvatske. Ocjenjivanje je strogo. Za zlato treba 88 bodova, a drugdje je najčešće dovoljno 85.
Sva četiri velika zlata, dakle 92 boda ili više, osvojili su domaćini. Najbolje vino je graševina izborne berbe bobica 2000. vinarije Mikrosvin iz Mikulova s 94 boda. Njihov sauvignon izborne berbe bobica 2001. osvojio je 92,4 boda. Josef Valihrach iz Breclava osvojio je velika zlata za ledeni neuburger 2000. (93,6 bodova) i chardonnay izborne berbe bobica 2008. (92,8 bodova).
Zlatnu medalju osvojio je i glumac Dan Aykroyd (desno), koji se proslavio ulogama u filmskim serijalima o braći Blues te istjerivačima duhova. Ima vinariju na kanadskom poluotoku Niagari, a njegova ledena berba cabernet franca iz 2011. osvojila je 88,2 boda. Za zlato treba 88 bodova.
Wayne Gretzky, ponajbolji hokejaš svih vremena, pretplaćen je na zlata na ovom natjecanju. Njegov ledeni vidal pozlatio se ove godine i lani. Riječ je o križancu ugni blanca i hibrida rayon d’or koji je oko 1930. napravio francuski uzgajivač Jean Louis Vidal. Te sorte najviše ima u Kanadi.
Od naših vinarija, Iločki podrumi u Lednicama su osvojili 86,4 boda za traminac izborne berbe 2010., a Erdutski vinogradi 82,2 za traminac 2012. Iako su zaslužili srebro i broncu, nisu ih dobili jer medalje osvaja samo 30 posto najboljih vina.