Koliko god bili ponosni na hrvatske graševine, Česima valja priznati da imaju najbolju na svijetu. Ledena berba 2001. sorte ryzlink vlašský, što je njihov naziv graševine, najbolje je ocijenjeno vino na svojevrsnom svjetskom prvenstvu slatkih vina u prekrasnom dvorcu Lednice u Južnoj Moravskoj.
Ekskluzivno natjecanje IceWine du Monde prošlog vikenda održano je drugi put. Prijavljena su bila 102 vina iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovačke, Češke, Moldavije i Kanade. Bile su to ledene i izborne berbe, te vina od grožđa koje se nakon berbe mjesecima suši na vjetru, a sve najsjajnije medalje pokupili su domaćini. Ocjenjivali smo naslijepo pa ih se doista ne može optužiti da su pobjeđivali preko veze.
Ledena graševina berbe 2001. vinarije Mikrosvin najbolje je ocijenjeno vino sa 92,67 bodova na listi do sto. To veliko vino ima 152 grama neprovrelog šećera po litri, no slatkoću prate visoke, ali ugodne kiseline pa svaki gutljaj “zove na još”, što kod tako slatkih vina i nije uvijek slučaj. A da uspjeh vinarije iz južnomoravskog Mikulova nije slučajan, pokazala je i njihova graševina ledene berbe 2002. koja je dobila 92,33 boda.
Preostale tri velike zlatne medalje, za osvojena 92 boda ili više, osvojili su vinari iz Južne Moravske za “slamnata” vina, odnosno ona od grožđa prosušenog u slami ili bambusovim kutijama. Nagrađeni su traminci Milana Sukala (berba 2009.) iz gradića Nový Poddvorov i vinarije Sonberk (2008.) iz Popica te chardonnay 2009. Ludvíka Maděřiča iz mjesta Moravský Žižkov. U kategorijama izbornih berbi te ostalih slatkih vina, nijedno nije dobilo više od 89, odnosno 87 bodova.
Tako slatka vina poprilično je teško sljubiti s hranom. Jako su gusta, koncentrirana i slatka pa je teško pronaći desert koji vino neće nadvladati. Zato je kanadski vinar Karl Kaiser dobro rekao kako je ledeno vino bolje kao desert, nego posluženo uz desert.
Pobjednička graševina, zahvaljujući ugodnoj kiselosti, odlično pristaje uz predjela s gusjom ili pačjom jetrom. Ostala će dobro “sjesti” sa sirevima poput lomljenog parmezana ili gorgonzole i roqueforta, čiju će slanost i pikantnost fino “zaobliti” medenost vina. Prekrasne kombinacije su i slatka vina s kozjim sirom na tostu, prelivenim medom pa zapečenim ili s pečenim pa karameliziranim svinjskim lungićem.
U Lednicama nije bilo naših vina jer nastup stoji 144 eura, a treba poslati i šest bočica od 0,375 litara ili devet od 0,2 litre, što je još najmanje 200 eura te platiti barem toliko transportne troškove i carinu. Lani je veliko zlato u Lednicama osvojio ledeni muškat žuti Franje i Ivice Židaka iz Vugrovca kraj Zagreba. Sigurno bi odlično prošle ledene te izborne berbe prosušenih bobica graševine iz Kutjeva, traminca iz Iloka ili rizlinga i sauvignona s Plešivice. Visokim ocjenama s pravom bi se mogli nadati i Istrijani s muškatima i malvazijama od prosušenog grožđa. Nadajmo se da će netko riskirati 500-600 eura pa to nagodinu i dokazati.
Najzanimljiviji proizvođač bio nam je Wayne Gretzky (desno), najslavniji hokejaš na ledu svihj vremena. On je 2007. osnovao vinariju No. 99 Wayne Gretzky Estates u Kanadi, na poluotoku Niagara u državi Ontario, u kojoj je i rođen. Vinariju je nazvao po broju koji je nosio na dresu, a 1999. je i završio igračku karijeru. Vinograde i podrum ima i u slavnoj kalifornijskoj vinskoj regiji Sonoma.
The great one, što znači “Veliki”, zvali su Gretzkog tijekom hokejaške karijere. Ako nastavi kao što je počeo, nadimak će zadržati i kao vinar. U Lednicama je dobio zlato za ledeno vino od kanadske hibridne sorte vidal iz berbe 2011. Bilo je to treće najbolje ocijenjeno ledeno vino, odmah iza dva velika zlata. Ove je godine Gretzky osvajao zlata za ledeni cabernet franc 2010. u San Franciscu te za suhi chardonnay 2010. na najvećem kanadskom ocjenjivanju vina.