Oblo, britko, oblo, okruglasto sa špičastim vrhom, pa kruškoliko nježno i fino. Tako mi je djelovalo pet vina iz 2010. koja je vinarija Capo predstavila 6. listopada 2011., dakle godinu dana nakon berbe koja je počela 13. rujna, a završila 3 listopada 2010. Obli je bio chardonnay s mirnih 12,3 posto alkohola. Aromatičniji od berbe 2009. te slankast, što je zasluga crvene zemlje na kojoj raste loza stara između 10 i 15 godina. Kamen je tek na 3,5 do četiri metra pa već poveći korijen ima dovoljno zemlje traži vodu kao ove godine ili da je “ne pije” kao u kišnoj 2010. kad je, zbog malog prinosa, ipak skupio dovoljno prirodnih šećera.
Sauvignon je bio poprilično britak. Na nosu prepoznatljivi mirisi svježih vina ove aromatične sorte, a u ustima ozbiljniji okus pun ekstrakta. Naprosto se nametalo pitanje kakva bi bila kupaa tih dvaju vina. Enolog Capo vinarije Elvis Visintin rekao je kako o kupažama razmišljaju, ponešto i eksperimentiraju, za sebe naravno, si službeno se još u to ne upuštaju jer su tek treći puta brali grožđe iz viograde čije potencijale još upoznaju.
Među obla vina vratila nas je malvazija. Slano i toplo, ali svježe vino bilo je uvod u vrlo fini sivi pinot koji već drugu godinu zaredom e rade kao čisto bijelo vino, nego ima tipičnu bakrenastu boju. Macerirali su ga dva i pol dana. To rade i s drugim bijelim sortama, samo je vrijeme maceracije kod svake drugačije. No sivi pinot u kožicama grožđa jedii ima dovoljno roskaste boje koja se može prenijeti i u vino. I ovaj je sivac ozzbiljnije vino koje će ljeti, pa i tijekom toplijih jesenskih dana izvrsno pristajati i uz lakša jela od crvenog mesa. Kraj je donio iznenađenje. Izvrstan žuti muškat s 13,8 posto alkohola i “samo” devet grama neprovrelog šećera što ga svrstava u polusuha vina, ali gotovo da i ne među desertna. Fino vino nježnih mirisa i okusa svakako bi pristajalo uz laganije kolače, no složilo nas se više da bi mu škampi sa žara bili izvanredan par.
Predstavljena su, dakle, čista i uredna svježa bijela vina vinarije koja u podrumu ima i ozbiljnije, jače adute iz berbi2009. i 2010. Na njihovo kušanje još treba pričekati.