Švicarski stolar i vinar hobist slagao je u podrumu bačvicu na bačvicu. Nije dobro složio, jedna mu se otkotrljala i više od 200 litara vina se prolilo. Praktični stolar odmah je pitao prijatelje bačvare zašto ne rade četvrtaste bačve. Umjesto odgovora, u tvrtki Cybox iz Siona su je napravili. Pažljivim slaganjem jedne četvrtaste bačve na drugu u podrum stane otprilike tri puta više vina nego ako se koriste okrugle ili ovalne bačve. Praktičniji je i transport jer se četvrtasta bačva lako može podići viljuškarom.
Sedam dugih godina prošlo je od ideje do proizvoda. Svo to vrijeme u podrumima 50 švicarskih vinara iskušavalo se što se s vinom događa u bačvama neobičnog oblika.
Nismo to mogli brže napraviti jerk ad bi uvidjeli neku grešku, ispraviti smo je mogli tek sljedeće godine s novim vinom – objašnjava Ghyslaine Roux iz tvrtke Cybox.
On tvrdi kako je vino iz četvrtaskih bačava potpuno jednako onome iz ovalnih ili okruglih. Vinska javnost mu još ne vjeruje. Vinari sumnjaju da će u četvrtastoj bačvi veća površina vina biti u dodiru sa zrakom što nije dobro. Roux je uspio dokazati da to nije istina jer je ugradnjom posebnih pregrada unutar bačve čak i smanjio dodirnu površinu vina i zraka.
Sad je, valjda, premalo zraka postalo problem – smije se nevjernicima Roux.
Četvrtaste bačve imaju jednu dokazanu prednost. Kod proizvodnje vina tehnologijom ležanja na kvascima u četvrtastoj bačvi ravnoga dna vino je u boljem doticaju s kvascima nego u okrugloj bačvi. Konzervativnim vinarima to još nije dovoljno niti da iskušaju novu bačvu koja u startu stoji isto kao i okrugla.
U svakom dizajnu postoje tabui koje je teško srušiti. Crkve su se stoljećima gradile sa kupolama i svodovima i nikome nije palo napamet da bi mogle biti ravnih linija. Danas vidimo da se vjera može prakticirati i bez kupola. Tako će se polako promijeniti i shvaćanje kako bačva treba izgledati – svjestan je problema Roux.
Dimenzije četvrtaste bačve su 60 puta 60 puta 95 centimetara, a na jednu paletu se može složiti šest bačava, odnosno vina za oko 1800 butelja. Velika prednost četvrtastih bačava je i u tome što su ih bačvari spremni otkupiti nakon što vino provede nekoliko godina u njima. Kako hrastove daske nisu savijane kad su se bačve radile, nakon što su odradile svoje u podrumu od njih se može raditi – parket.
Tags: bačva