I to smo dočekali. Vina s Korlata konačno su u boci. Ali ne bilo kakvoj. Teškoj boci nalik bordoškoj, no malo izmijenjenoj, na kojoj etikete nisu lijepljene nego ugravirane. I piše godina berbe 07, piše položaj Korlat i piše sorta cabernet sauvignon, merlot ili syrah. Nagodinu će, kažu dečki iz Badela, etiketa biti slična, samo će pisati ‘08. Tvrde da će buteljka ipak ostati zapremnine 0,7 litara. Opremu boce osmislio je Vanja Cuculić. Osvojili su i međunarodnu dzajnersku nagradu Red Dot na natjecanju na koje je bilo prijavljeno 6.000 radova iz 44 zemlje.
Korlat je u malom hrvatskom vinskom svijetu najiščekivanije vino trećeg tisućljeća. Trebalo je stići na tržište za prošli Božić, pa za ovogodišnji Uskrs, ali na sreću Badelovih enologa, a može se reći i nas potrošača, punjenja su odgođena sve do rujna ove godine. Vina će, u birane restorane jer je količina vrlo mala (ukupno oko 12.000 boca), stići 14. prosinca. Bit će ih vjerojatno u pokojoj vinoteci, a u trgovine će ozbiljnije količine stići tek nagodinu i to iz berbe 2008. Vina s Korlata bila su veliko iznenađenje već za prvog kušanja u proljeće 2008. Još mlada i luda iskazivala su ogroman potencijal. Na kušanjima 2009. (desno) već su bila donekle zaokružena, a sinoć, 22. studenog 2010., nedvojbeno su bila zrela za piti.
Merlot su poslužili s fileom od tune u reduciranom balzamičnom octu. To je gusto, toplo i svježe vino koje nedvojbeno ima lijepu budućost u boci. Syrah, pak, izvrsno je pristajao uz biftek s vrganjima. Zrelo i lagano pekmezasto vino s izraženim aromama kompota od trešanja pristajat će stolovima najboljih restorana i to zasigurno još pet godina. Cabernet sauvignon je jedino polusuho vino i trenutno najdopadljivije. Bilo je lijepa pratnja srnetini s brusnicama. Vina će imati preporučenu cijenu do 90 kuna u trgovinama te do 200 kuna u restoranima. Sa svojom kvalitetom bit će to veliki favorit za titulu “best buy” vina u Hrvatskoj.Ideja o sadnji na “pustopoljini” kraj benkovačkog sela Korlat nastala je još 70-ih godina prošlog stoljeća, priča glavni Badelov enolog Dubravko Ćuk. Desetljećima je, međutim, bila odlagana za bolja vremena, koja nisu “dolazila” sve do 2003. kad je Vinarija Benkovac dobila koncesiju na tom zemljištu. Prije šest godina, 8. ožujka 2004. (to je osmi mart, a one koji su zaboravili), počela je priprema tla za sadnju. Strojevi su počupali makiju i razrahlili kamen do 70 centimetara pa i metra dubine. Razbili su kamene ploče i stvorili strukturu tla za sadnju loze čiji je korijen kasnije tražio i našao put između kamenja. Sljedeće godine posadili su 73 hektara, a 2006. još 30. Osim cabernet sauvignon, merlota i syraha imaju i malo cabernet franca te mourvedrea. Te će sorte, najavljuju, stavljati u kupažu koja će biti kvalitetno vino. S dosad posađenih vinograda na Korlatu ukupno će raditi oko 190.000 litara vina godišnje. Pri kraju su pregovori za koncesiju na još 96 hektara. Kad godine dozvole planiraju raditi i manje količine posebnog vina, boljeg od aktualnog vrhunskog, u statusu selekcije ili rezerve.
Na ovom linku je video o Korlat Merlot-u !
http://www.vimeo.com/17779211