Koja će čaša biti dovoljno velika?
Veća ti je čaša od boce, smijali su mi se ukućani nakon što sam potočio Chardonnay sur lie 2007. Velimira Koraka. I nisu bili daleko od istine. Čaša je bila velika gotovo poput butelje, no nisam siguran je li bila i dovoljno velika za to veliko hrvatsko bijelo vino.
Velimir Korak izabran je za najboljeg hrvatskog vinara 2009. godine, a teško se oteti dojmu da su mu baš chardonnayi odnjegovani na kvascima donijeli to zasluženu titulu. Bio je “u društvu” Zvonimira i Tomislava Tomca, pokojnog Drage Režeka te Zdenka Šembera koji su prvi na Plešivici, pod nadzorom Stanke Herjavec s Agronomskog fakulteta, prije osam godina eksperimentalno počeli koristiti tu tehnologiju dugog zadržavanja vina na finom talogu bez pretakanja i uz povremeno miješanje. Tomci su, ankon velikog uspjeha Amfore, odustali od takvog chardonnaya. Posljednja berba Chardonnaya Premier, kako su ga nazvali, je 2005. Od 2007. najbolje partije chardonnaya iz najboljih godina stavljaju u amforu, ostatak koriste za pjenušce. Ivanka i Zdenko Šember pomalo samozatajnu “skrivaju” svoj chardonnay sur lie od šire javnosti, vjerojatno zato što ga nemaju puno. Ivanka je, ne jednom, istaknula kako joj je to najdraže vino. Dugo ga odležavaju i, vjerojatno, sav prodaju u vlastitoj kušaoni. Slično je i s Režekovim “sur liem” koji, nakon iznenadne Dragine smrti, nstavljaju proizvoditi supruga Dragica i sin Damir. Korakov Chardonnay sur lie, pak, može se naći u trgovinama te u restoranima koji brinu o vinima i znaju što nude. Pio sam različite berbe i svaka me lijepo iznenadila, ali teško mi je usporediti ih jer ih nikad nisam kušao usporedno. Sjećam se da su mi se neke jako dopale i pet godina nakon berbe, a 2007. je, čini mi se, sad u punoj snazi. Sommelierskim riječnikom rečeno, to je suho, toplo, mekano i ukusno, uravnoteženo, harmonično i zrelo vino koje će biti izvrstan odabir za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane. Treba ga otvoriti barem sat prije posluživanja, a dobro bi ga bilo i dekantirati. I da ga se prozrači, ali i zato što nije filtrirano pa može imati malo taloga. I treba ga poslužiti u velikoj čaši. Gotovo da nijedna neće biti prevelika.
Ovo je objavljeno
dana ponedjeljak, studeni 1st, 2010 u 16:43 i zavedeno pod fino vino....
Komentare možete pratiti preko RSS 2.0 feed-a.
Both comments and pings are currently closed.