Štakori kojima su redovito davali malu količinu bijelog vina, imali su manje srčanih problema od “kolega” kojima su istraživači davali istu količinu vode ili adekvatnu količinu alkohola proizvedenog od žita, objavili su znanstvenici Sveučilišta Connecticut u časopisu New Scinetist. Povoljan utjecaj bijelog vina bio je jednak onome koje, kao što je odavno poznato, na kardiovaskularni sustav imaju crvena vina.
“Dosad se mislilo da na srce povoljno utječu tvari iz kožice grožđanih bobica, koje, zbog ostaju u crvenom vinu jer ono neko vrijeme macerira na bobicama. Bijelo vino se radi drugačije, pa se mislilo da nema tako blagotvoran utjecajSad se pokazalo kako tih tvari ima i u ‘mesu’ grožđa”, rekao je molekularni biolog Dipak Das i dodao da čaša do dvije bijelog vina čuva srce jednako kao i crno vino.
Vino je divno dok se pije u normi, samo bez pijanstva!