Nježan miris bijelog voća i citrusa, krasna naznaka zelenog čaja i mente, kao i kompleksan okus u kojem se iznimno fino osjećaju kvasci bio je prvi dojam nakon kušanja pjenušca Unotouched by light slovenske vinarije Radgonske gorice. Nazvali su ga „Nedirnut svjetlom“ zato što su grožđe brali noću, odležao je tri godine u potpunoj tami špilje u Gornjoj Radgoni, napunjen je u bocu od crnog stakla te dodatno zaštićen od svjetla i zraka bocom crnom vakumiranom vrećicom.
Predstavljanje 1. listopada navečer na internetskoj platformi Zoom vodio je sommelier iz Champagne Pierre-Yves Bournerias, inače savjetnik, pa i prijatelj, nekolicine najboljih proizvođača pjenušaca s naše Plešivice. Pratili su ga, prema Zoomovom brojčaniku, na 43 računala. Svaki “uzvanik” mogao je pozvati svoje goste, pa je ljudi vjerojatno bilo dosta više, a nekoliko dana prije prezentacije poslali su boce koje je trebalo otvarati i kušati u mraku, samo uz „utišano“ svjetlo računalnih monitora.
Bournerias je više puta naglasio kako je pet minuta izlaganja vina svjetlu i toplini opasno za vino, što se djelomično pokazalo točno. Dvadesetak minuta nakon oduševljenja prvim gutljajima, sommelier Tomo Jakopović koji mi je bio ugodno društvo, počeo se mrštiti i upozorio kako vino ima reduktivnu notu. Riječ je o slabo kiselkastom, no neugodnom retrookusu koji se pojavljuje nakon što se vino proguta. Po izlasku na svjetlo nakon završetka prezentacije, uvidjeli smo da to nema toliko veze sa svjetlom, koliko s temperaturom. Ne osjeća se kad je vino hladno, no nakon što je bilo neko vrijeme na sobnoj temperature iskazalo je grešku nastalu vjerojatno još tijekom primarne vinifikacije, prije druge fermentacije u boci.
Mračni pjenušac, kažu u Radgonskim goricama, odlučili su raditi potaknuti tvrdnjom profesorice kemije Ann C. Noble s kalifornijskog sveučilišta Davis, koje je istraživalo i podrijetla i odnos plavca malog te crnjenka, da „izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti uzrokuje kvarenje aroma“. Napravili su ga od chardonnaya berbe 2016. iz vinograda posađenog 1989. klasičnom šampanjskom metodom druge fermentacije u boci koja je trajala gotovo tri godine, od travnja 2017. do početka 2020.
Najbolje se stvari odvijaju u mraku, rekao je Borut Cvetkovič iz Radgonskih gorica tijekom predstavljanja vina preporučujući svima da pjenušac „Untouched by light“ kušaju u mraku, s nekim tko im je drag. Inače, Radgonske Gorice imaju 168 godina dugu tradiciju proizvodnje pjenušavih vina, a u ovom „mračnjaku“ je 12 posto alkohola, osam grama kiselina i 6,9 grama neprovrela šećera po litri. Prinos po trsu bio je dva kilograma, što je za pjenušac malo.
S obzirom da je vjerojatno riječ o prvom pjenušcu koji svjetlo nije dotaknulo pune četiri godine, tražio sam za usporedno kušanje „običan“ brut pjenušac od istog grožđa. Stigla je Zlata radgonska penina brut, s oznakom „zelo suho“ i na slovenskom. Mračni je pjenušac također označen kao brut, no prema okusu tijekom kušanja je gotovo sasvim suh, a po analitičkim podacima koje su poslali ima 6,9 grama neprovrela šećera po litri što nije malo. U klasičnoj Zlatoj penini slatkoća je puno jače izražena. Mrak nije mogao toliko utjecati na slast pa se čini da ipak nije bila riječ o istoj sirovini ili su različitim ekspedicijskim likerima regulirali slatkoću i arome.
Koliko je pjenušca Untouched by Light proizvedeno nisu izričito rekli. Enologinja Klavdija Topolovec (desno) napomenula da je limitirani broj od 2000 boca dostupan na untouchedbylight.com, a cijena butelje je 100 eura. Americi, Kini, cijelom svijetu…, odgovorili su iz Radgonskih gorica na pitanje kojem je tržištu namijenjen, Ambiciozno, s obzirom da spomenute dvije tisuće boca mogu za dan-dva popiti u samoj Radgoni koja je prošle godine imala 3050 stanovnika.
Pitanje je i kako će ga posluživati. U restoranima će biti teško zamračiti samo stol koji ga je naručio, a malo tko će kod kuće gasiti svjetla dok ga pije. Eventualno ljubavnici. No, marketinški je priča izvanredna.
Ukratko, „Untouched by light“ radili su dugo, kao što priliči dobrim pjenušavim vinima, no treba ga piti brzo nakon otvaranja.