Sauvignon mora biti Seksi, dakle, buditi želju, ali sAuvignon poput Afrodizijaka mora i poticati strast. SaUvignon mora biti i Uglađen, iako je ime dobio po francuskoj riječi za “divlji”. SauVignon je vino za Vinalije, odnosno svečanosti kakvima su stari Latini slavili početak berbe u rujnu i početak uživanja u mladom vinu u travnju. SauvIgnon je i Iskrena sorta jer ga je lako prepoznati po jedinstvenoj aromi, a ne zna ni lagati – svaka se pogreška vinara brzo iskaže u vinu. SauviGnon je i Glazba, suzvučje tri tona, a to su izgled, miris i okus toga jedinstvenog vina, no SauvigNon je i Neobuzdan. Lako iskaže loše osobine, ako se s njim ne postupa dobro. Unatoč tomu sauvignOn Očarava. Poput Sophije Loren koja je imala krive noge, prevelika usta i preširoko razmaknute oči, a očarala je svijet. Ni sauvignoN nije savršen, no mnogima je Najbolji na svijetu. Tom igrom slovima predstavio sam sauvignone sjeverozapadne, odnosno bregovite Hrvatske na konferenciji o sauvignonima održanoj pod imenom “Jedna sorta, tri zemlje, tri regije, jedan terroir”.
– Priroda ne zna za razlike koje uspostavljaju geopolitika i povijest. Pravi primjer su ove tri regije austrijski Südsteiermark, slovenska Štajerska Slovenija i bregovita Hrvatska koje dijele isti terroir i stilski daju vrlo slična vina. To osobito vrijedi za sauvignon blanc, globalno popularnu sortu koja u ovom kutku svijeta daje jedinstvena vina iznimno visoke kvalitete, a pritom sasvim različita od drugih, po sauvignonu također slavnih, regija poput novozelandskog Marlborougha, francuskih Loire i Bordeauxa, kalifornijske doline Napa ili čileanske Leyde – sažeo je organizator konferencije Saša Špiranec priču o tlu, klimi i ljudima iz triju država koji od iste sorte rade slična vina. Ideja je bila promovirati tri vinske regije koje su u svojim zemljama neopravdano podcijenjene, a izvan granica Austrije, Slovenije i Hrvatske gotovo nepoznate.
Na predstavljanju bregovite Hrvatske i slovenske Štajerske prednjačili su svježi, mladi sauvignoni. Svi su bili dobri, a oduševio se sauvignon Bolfan 2013. Naše berbe 2011. i 2006. i slovenske 2011. i 2008. poslužene su kako bi pokazale da sorta ima i dobar potencijal starenja. Austrijanci su dali samo dva mlada sauvignona, a deset ih je bilo iz prijašnjih berbi, do 2007. I mnogi njegovani u drvenim bačvama što se u većini slučajeva nije pokazalo dobrim, no jedno takvo vino, Sabathi Sauvignonu Reserve 2007. bilo je izvanredno.
Britanski vinski sudac Paul White predstavio je sauvignone različitih stilova iz cijelog svijeta, a Rene Bakalović, Morana Zibar i chef Ivica Fajt pripremili su posebna jela koja pristaju uz ova vina. Mladi suhi sauvignoni odlično su se sljubili sa sirnim namazom sa začinskim biljem, pilećom paštetom, dimljenom oradom, paniranim pilećim krilcima, tortelinima sa shitake gljivama…, ali ne i sa sushijem, koji ipak traži drukčije vino, ponajprije rizlinge. Ni uz sladoled suhi sauvignoni nisu bili dobri. No od ove sorte rade se i slatkiši pa se može reći da pristaje cijelom obroku.