Ista regija, različiti proizvođači, ista sorta, različite godine, ista tehnologija. Tako sam gostima za Božić, ljudma koji poštuju i redovito piju vino, opisao tri plešivička chardonnaya proizvedena metodom njege na kvascima (sur lie) koja sam im ponudio na izbor uz ručak. Svako u svojoj čaši i nisu znali koje je koje. I nije im, čini se, bilo lako odabrati. Svakoga sam zamolio da poreda vina po tome koje mu se najviše sviđa i najboljem dodijeli bod, drugome dva, a trećemu tri boda. Od šest kušača Tomac chardonnay premier 2005. tri je puta dobio prvo, dva puta drugo i jednom treće mjesto (10 bodova). Korak chardonnay sur lie 2007. dvaput je bio prvi, triput drugi i jednom treći (11), a Chardonnay sur lie 2006. obitelji Režek, vino koje je još odnjegovao pokojni Drago, osvojio je jedno prvo, jedno drugo i četiri treća mjesta (15 bodova). Ozbiljno su se kušači primili posla. Složili su se da su sva tri vina odlična i dugo su razmišljali o redoslijedu. Bilo je i naknadnih izmjena prvotno danih ocjena, a najljepši dio kušanja bio je nakon ocjenjivanja. Sva su tri vina ispijena u slast. Moj redoslijed, nije možda bilo sasvim pošteno jer sam jedini znao što je u kojoj čaši, bio je Korak, Tomac, Režek. A komentar je da su prva dva vina u punoj snazi, dok Režekov daje naznake da bi se kroz godinu-dvije mogao još malo “zaobliti” pa je pitanje kakve će ocjene biti za sljedeći Božić.
Metoda sur lie izvlači ono najbolje što chardonnay, najpopularnija svjetska bijela sorta, može dati iz pomno izabranog grožđa, ubranog u trenutku nejbolje zrelosti u vinogradima koji se vrlo oprezno ili gotovo nikako ne špricaju. Grožđe se nakon berbe u pravilu macerira, dakle ostavi nekoliko sati ili dana na kožicama grožđa. Tako dobije malo jaču boju te nakupi i sve zdrave sastojke kojih ima u crnim vinima, primjerice. Nakon maceracije i prešanja, vino se stavi u bačvu i drži nekoliko mjeseci na finom talogu u kojem kvasci stalno pomalo rade (od tuda i ime njega na kvascima). Ne pretače se, nego samo povremeno izmiješa.
Tako se rade ponajbolji svjetski chardonnayi, oni iz sela Chablis (desno) u Burgundiji, a unas na kvascima neki vinari, osim chardonnaya, njeguju i sauvignon, maraštinu, babić, graševinu…
Hvala
Dobra ti je stranica!