Nedimljeno meso bakalara nema intenzivan riblji okus, zamrznuto prodaju u svakom trgovačkom lancu, a dobro podnosi različite priloge i dodatke i može se pripremati na bezbroj načina. Odabrali smo jednostavan i brz način, a najjednostavnije uglavnom je i najbolje. Za samo 35 minuta, koliko traje priprema i pečenje, imali smo odličan ručak. Trebali su nam maslac, limun, malo bijelog vina, krekeri, a za prilog smo odabrali šparoge.
Usitnili smo desetak krekera , neki su bili s maslacem, u zdjeli u mikrovalnoj otopili dvije žlice maslaca i u to umiješali krekere. U keramičku posudu stavili smo još dvije žlice maslaca pa je stavili pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
Nakon što se maslac rastopio poslagali smo komade bakalara, premazali ih s obje strane rastopljenim maslacem i pekli deset minuta. Potom smo bakalar prelili sokom od limuna, decilitrom suhog bijelog vina, na komade mesa stavili usitnjene krekere i vratili u pećnicu na još 10 minuta.
Za to vrijeme izgrilalti šparoge. Na pečeni bakalar stavili smo nasjeckani peršin, ali i sitno narezan mladi luk. Ne samo zbog ukrasa, već i zbog nevjerojatnog okusa i svježine koju su dali hrskavoj teksturi bakalara.
Naopako smo krenuli u ovu epizodu Jazz kuhinje. Nismo tražili vino koje će dobro popratiti hranu, nego smo do hrskavog bakalara došli osmišljavajući jelo za odličan suh Traminac crveni 2018. plešivičke obitelji Jagunić. Prekrasna žutozelena boja nije tipična za sortu, više upućuje na mladu graševinu. U finom mirisu lagano se osjeti bijela ruža po kojoj se traminci prepoznaju, ali pun je i drugog cvijeća, pa i voća, a suzdržan je kao da je u vino umiješana manje aromatična sorta poput zelenog silvanca. Okus mu je svjež i pun, ali ni on ne otkriva odmah sortu. Slast traminca se osjeti, no puno je drukčijih asocijacija po kojima se može zamisliti da mu je pridodano malo bijelog pinota ili chardonnaya.
No, poprilično vremena nakon gutljaja, to je nekoliko minuta, osjeti se da ne može biti ništa drugo osim traminca. Riječ je o mirnijem klonu, crvenom, a ne onom drugom, koji se s punim pravom naziva mirisnim.
Sočno meso bakalara s hrskavim prekrivačem i šparogama kao prilogom pokazalo se pravim prijateljem velikom kremastom tramincu.
.
.
.
.
.
Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo